Voluntarii de pe Nistru şi-au comemorat camarazii care au murit la Tighina

0
123

Un grup de voluntari, participanţi la războiul de pe Nistru din 1992, au depus în dimineaţa zilei de sâmbătă, 19 iunie, flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, comemorându-i pe combatanţii căzuţi în timpul celei mai sângeroase operaţiuni, la Tighina (Bender), când forţele separatiste au atacat poliţiştii moldoveni, transmite Info-Prim Neo.

„Este una să urmezi un ordin şi alta este atunci când te ghidezi de dragostea faţă de ţară. Nu pot să nu fiu astăzi alături de aceşti bravi bărbaţi, care ne-au apărat independenţa”, a declarat preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Întrebat dacă ziua de 19 iunie va fi oficializată, aşa cum o cer voluntarii, Mihai Ghimpu a spus că autorităţile deja au declarat o zi a memoriei, marcată pe 2 martie, atunci când a începutul războiul de pe Nistru.

Voluntarul din satul Iurceni, raionul Nisporeni, Ion Teleman, nu a participat la operaţiunea din Tighina, dar a luptat pe platoul Chiţcani, lângă Tighina „ Noi trebuia să ne ridicăm pentru ca să ne apărăm de agresorul Rusia, care prin armata a 14-a, trecând podul la Tighina, a atacat Basarabia. Tancurile ruseşti totuşi au fost oprite, dar noi luptam aproape fără armament, iar ei erau foarte bine dotaţi. Până la urmă războiul s-a sfârşit cu o pace ruşinoasă, iar noi am rămas şi după anul 1992 tot luptători pentru a ne întregi cu patria mamă România şi pentru integrarea în Uniunea Europeană şi structurile NATO”, a spus Ion Teleman.

Consilierul preşedintelui, Ştefan Urâtu, a precizat că la 19 iunie 1992, când s-a văzut că poliţia care apăra integritatea Republicii Moldova nu avea suficiente forţe pentru luptă, au fost antrenaţi mii de voluntari din toate raioanele ţării. Printre aceştia majoritatea erau cu experienţă de luptă, inclusiv în Afganistan.

Ştefan Urâtu a spus că pentru a veni astăzi la Chişinău au fost delegaţi 350 de voluntari din câteva raioane. „Au venit cei care au putut să îşi organizeze transportul, pentru că Preşedinţia nu a avut posibilitate financiară să asigure deplasarea lor la Chişinău”, a explicat consilierul.

După depuneri de flori, preşedintele Mihai Ghimpu şi voluntarii războiului de pe Nistru au avut o întrevedere.

sursa: info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ