Vom fi rusificaţi şi prin computer?

0
58

autor: Mariana RAŢĂ Jurnal de Chisinau

Moldova riscă să fie rusificată şi pe cale virtuală. Pentru a nu fi penalizate, toate companiile, instituţiile şi organizaţiile din Moldova vor fi nevoite în cel mai scurt timp să-şi instaleze programe licenţiate ale Microsoft în versiune rusă.Explicaţia este simplă – preţul pentru softurile în rusă sunt considerabil mai mici decât pentru cele în variantă engleză sau română. Distribuitorii Microsoft în Moldova susţin că diferenţa de preţuri se justifică prin faptul că versiunile engleză şi română sunt cumpărate din România la un preţ mai mare, iar versiunea în rusă a programelor e importată din Federaţia Rusă la un preţ mai mic.

Lupta cu pirateria
În cel mai apropiat timp, în Moldova, va începe o acţiune de control a legalităţii utilizării softurilor la computerele tuturor organizaţiilor şi instituţiilor care activează pe teritoriul republicii. Scopul campaniei desfăşurate de Ministerul Afacerilor Interne, AGEPI şi Business Software Alliance este de a preveni reducerea pirateriei în sfera tehnologiilor informaţionale. Persoanele juridice care au instalate programe piratereşti în computere vor fi nevoite să procure şi să-şi instaleze, de urgenţă, softuri licenţiate. În caz contrar, dacă vor fi depistaţi, ei riscă, conform Codului Penal, să achite o amendă de până la 200 de mii de lei. Pe lângă faptul că programele licenţiate sunt foarte costisitoare, clienţii vor fi puşi în situaţia să aleagă softuri în versiune rusească, pentru că sunt mai ieftine.
Versiunea în rusă e mai ieftină
Potrivit informaţiei oferite de mai mulţi dealeri oficiali ai companiei Microsoft, un program Windows XP Profesional (program de bază fără de care computerul nu poate funcţiona – n.r.) în versiunea rusească costă 166 dolari, iar cel în engleză – 197 dolari. O mai mare diferenţă de preţ este pentru programul Windows XP Home Edition, care în versiunea rusească costă 87 dolari, iar în versiunea engleză – 122 dolari. Analizând lista preţurilor recomandate de Microsoft, am observat că regula „versiunea rusească mai ieftină decât cea engleză” este valabilă pentru aproape toate produsele companiei.
Cât priveşte versiunile în română ale programelor Microsoft, acestea fie că lipsesc cu desăvârşire, fie sunt comercializate la un preţ mai mare decât cele în engleză.
Politica de preţuri o face Microsoft-ul

Contactaţi de JURNAL pentru a explica cărui fapt se datorează această diferenţă de preţuri, mai mulţi dealeri ai Microsoft în Moldova au strâns din umeri. Alţii, însă, au încercat să ne explice că diferenţa de preţuri este dictată de preţul de import al produselor. „Programele în română şi engleză le procurăm din România la un preţ mult mai mare decât cele în versiune rusească pe care la importăm din Federaţia Rusă”, a spus Pavel, un distribuitor al produselor Microsoft. Reprezentanţii filialei Microsoft în Moldova au dat însă toată vina pe compania producătoare. „Nu noi stabilim preţurile pentru programe. Politica de preţuri o face Microsoft-ul, nu filialele lui”, a spus unul dintre angajaţii filialei Microsoft Moldova, care a ţinut să ne asigure că această diferenţă de preţuri nu are nicio conotaţie politică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ