Voronin a trădat Occidentul, partenerii politici interni, dar şi tovarăşii de partid

0
38

Ultimele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin arată clar că şeful statului a trecut pe faţă în tabăra ruşilor. Probabil că preşedintele Voronin nu s-a simţit confortabil în compania partenerilor externi ai Republicii Moldova – Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, România şi a celor interni, creştin-democraţii lui Iurie Roşca şi democraţii lui Dumitru Diacov, preferând tovărăşia preşedintelui rus Vladimir Putin. Asta este alegerea pe care preşedintele Vladimir Voronin a luat-o în mod deliberat şi pentru care îi revine toată responsabilitatea.


Ce urmează? Punerea în practică a unui nou plan Voronin-Putin privind soluţionarea conflictului transnistrean care, din câte înţelegem din declaraţiile şefului statului, are o singură finalitate – accederea liderilor separatişti transnistreni, adică a agenţilor Serviciului Federal de Securitate a Federaţiei Ruse, în structurile administraţiei centrale de la Chişinău: Preşedinţie, Parlament, Guvern? Asta este mai puţin probabil. Pentru că acest nou plan Voronin-Putin nu va întruni nici adeziunea partenerilor occidentali, nici a societăţii moldovene. Toţi se vor opune încercării de transnistrizare a Republicii Moldova. Probabil că şi Vladimir Voronin ştie bine că nu va reuşi. Care atunci este explicaţia gestului său?
Răspunsul pe care îl putem întrezări astăzi este următorul: în felul acesta, Vladimir Voronin a înţeles să-şi pună afacerile şi familia la adăpost după 2009, când comuniştii nu vor mai guverna în Republica Moldova. Intrând sub aripa protectoare a Moscovei, preşedintele încearcă să se protejeze de mânia unor reprezentanţi ai opoziţiei şi ale unor puternice cercuri financiare ale căror afaceri au fost puternic „deranjate” din 2001 încoace. Asta ar putea însemna că Vladimir Voronin se gândeşte să-şi transfere afacerile în Federaţia Rusă, unde, probabil, se va muta şi el după 2009. S-ar putea ca preşedintele Voronin să fi luat o decizie înţeleaptă în ceea ce-l priveşte. Dar această decizie, în mod sigur, va defavoriza actualul partid de guvernământ şi pe cei care vor prelua ştafeta la cârma lui. Spre deosebire de afaceri care pot fi mutate dintr-o ţară în alta, PCRM-ul nu poate fi transferat în Federaţia Rusă, el este condamnat să rămână în Republica Moldova, să-şi identifice aici un viitor politic sau să dispară ca formaţiune politică. Schimbarea macazului spre Est, încercarea de a pune în aplicare un plan Voronin-Putin sunt nişte acţiuni care, în mod sigur, vor complica şi mai mult viitorul şi aşa tulbure al Partidului Comuniştilor, care va intra total în dizgraţia electoratului moldovean şi nu se va mai bucura de nici un sprijin din partea Occidentului. Altfel spus, Vladimir Voronin a sacrificat interesele politice ale Partidului Comuniştilor, ale tovarăşilor săi de ideologie şi de la guvernare (dar şi cele naţionale ale Republicii Moldova), în favoarea intereselor sale personale. Această decizie a preşedintelui Voronin va fi sancţionată prin acordarea unui nou vot de blam pentru PCRM în 2009 de electoratul care, iată, se dovedeşte că înţelege mai multe decât au presupus unii. Ca să vedeţi că lucrurile stau anume aşa, întrebaţi mâine strada de ce preşedintele moldovean vine împreună cu Putin cu un plan de soluţionare a diferendului transnistrean. Răspunsul va fi dezarmant de simplu: Voronin vrea să se împace cu Moscova, până a pierde definitiv puterea, ca să fugă în Rusia.

Sursa: http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21492&cat=Cotidian%20National&rub=Editorial&num=86

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ