Voronin cere controlul strict al preţurilor la pâine

0
40

Vladimir Voronin

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut controlul strict al preţurilor la pâine şi aprovizionarea neîntreruptă cu produse de oanificaţie a populaţiei.

În cadrul unei şedinţe extraordinare la care au covocaţi miniştrii şi vicepreşedintele Parlamentului, Maria Postoico, preşedintele Voronin a cerut continuarea acţiunilor de combatere a efectelor secetei.

Pe lângă asigurarea aprovzionării cu pâine, preşedintele Voronin a mai cerut:
monitorizarea situaţiei din instituţiile medico-sanitare şi cele sociale; pregătirea pentru sezonul agricol 2008; asigurarea unui mecanism transparent şi eficient de repartizare a ajutorului umanitar din străinătate.

Elaborarea şi implementarea documentului nominalizat va contribui atît la sporirea securităţii alimentare a statului, cît şi la asigurarea unui trai decent pentru populaţia rurală

Comunicat al preşedinţiei

Seceta îi face pe ţăranii de la Ţibirica să vrea să-şi ia lumea în cap. Ascultaţi reportajul lui Saşa Cliuicov

Vladimir Voronin a anunţat semnarea decretului Preşedintelui privind constituirea Comisiei de Stat pentru elaborarea proiectului Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a Complexului Agroindustrial al Republicii Moldova, conduse de prim-ministrul Vasile Tarlev.

„În opinia şefului statului, elaborarea şi implementarea documentului nominalizat va contribui atît la sporirea securităţii alimentare a statului, cît şi la asigurarea unui trai decent pentru populaţia rurală prin dezvoltarea durabilă, conform standardelor Uniunii Europene, a complexului agroindustrial”, se spune într-un comunicat emis de biroul de presă al preşedinţiei.

„În cursul şedinţei, a mai fost abordată problema aprovizionării cu apă, aceasta fiind apreciată de şeful statului drept un factor extrem de important din punct de vedere social-economic, ce are un rol hotărîtor şi în modernizarea infrastructurii Republicii Moldova.”, se mai spune în comunicat.

Opoziţia critică puterea

Seceta face ravagii în Republica Moldova, dar produce şi divergenţe tot mai acute între guvernare şi opoziţie privind modul de gestionare a sistuaţiei grave din agricultură.

Valeriu Cosarciuc e un critic acerb al puterii

Opoziţia cere guvernului, deocamdată fără succes, ajutoare mai consistente ţăranilor nenorociţi de secetă şi, în general, schimbarea radicală a politicilor agricole, în timp ce guvernarea o acuză de populism şi promite soluţii realiste cu mai puţini bani.

Alexandru Canţîr a stat de vorbă cu Valeriu Cosarciuc, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară, deputat din partea Alianţei Moldova Noastră, pe care l-a întrebat dacă doar seceta este cauza pagubelor uriaşe suferite de agricultori?

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070804_moldova_seceta_voronin.shtml

NICIUN COMENTARIU

  1. inteleg, chiar e greu pentru o tara agrara, dar totusi cred ca toate aceste efecte puteau fi evitate… si daca cei care „conduc tara” cred ca ajutoarele din exterior vor imbunatati lucrurile se gresesc amarnic. Compensatiile pe care le propun – sunt practic batjocoritoare.

LĂSAȚI UN MESAJ