Voronin dăruieşte „Moscova”

0
48

Deşi dăruit cu mare pompă acum două luni Teatrului „Eugen Ionescu”, Complexul de agrement „Moscova” încă nu a fost cumpărat de stat. Abia săptămâna trecută Guvernul a cerut Parlamentului să aloce 33 de milioane de lei pentru această achiziţie. Solicitarea a fost făcută în contextul revizuirii bugetului de stat pentru anul curent, iar legislativul a satisfăcut-o. Însă modul în care statul a pus mâna pe acest imobil lasă de bănuit.

Un dar necumpărat

Timp de cinci ani, Teatrul „Eugen Ionescu”, care niciodată nu a avut un sediu permanent, nu a contenit să ceară de la autorităţi un imobil în care să se stabilească. Directorul teatrului, Petru Vutcărău, a acuzat în repetate rânduri Ministerul Culturii de incompetenţă şi neglijenţă faţă de soarta teatrului. Iar la începutul acestui an, rugăminţile i-au fost în sfârşit auzite. Vladimir Voronin a promis actorilor şi directorului teatrului că le va oferi un sediu permanent şi nu au trecut nici două luni că imobilul a şi fost găsit şi oferit drept dar.
Bucuros de cadou, Vutcărău a mulţumit şefului statului, lăudându-l pentru realizările obţinute în procesul de guvernare, până şi pentru succesele din agricultură (sic!). Artistul însă nu a ţinut seama de faptul că preşedintele le-a dăruit un edificiu care încă nu aparţine statului şi, în plus, se află în litigiu.

Guvernul – singurul cumpărător

Imobilul în care îşi va avea de acum înainte sediu Teatrul „Eugen Ionescu” este fostul Complex de agrement „Moscova”, aflat în proces de insolvabilitate de aproape jumătate de an. Potrivit lui Oleg Munteanu, administratorul insolvabilităţii SRL „Crescendo” (în a cărui proprietate se află Centrul de agrement „Moscova” – n.r.), din decembrie 2006 şi până în februarie 2007, comitetul de creditori al SRL „Crescendo” a organizat trei licitaţii pentru vânzarea imobilului, dar de fiecare dată încercările de a vinde complexul au eşuat. Deşi presa de la Chişinău a scris, făcând referire la membrii comisiei de creditori, că patru investitori străini au manifestat interes pentru complex, dar aşteptau ca preţul acestuia să fie scăzut (preţul de start al imobilului a fost stabilit de 48,7 mil. de lei – n.r.), Munteanu ne-a declarat că la licitaţii nu s-a prezentat oficial niciun cumpărător.
Prinzând momentul potrivit, Guvernul a emis la data de 7 martie o hotărâre prin care a dispus ca ministrul Culturii şi Turismului, Artur Cozma, să semneze contractul de vânzare-cumpărare a Complexului „Moscova”.

Preţul imobilului a scăzut brusc

Conformându-se hotărârii de guvern, ministerul a trimis în scurt timp o scrisoare de intenţie pentru procurarea complexului. În conformitate cu legislaţia în vigoare, în acel moment creditorii aveau dreptul să pornească deja negocieri directe cu Guvernul, care putea pretinde la micşorarea preţului, ceea ce a şi făcut. În urma negocierilor purtate, creditorii au micşorat preţul imobilului de la 48,7 mil. de lei, până la 32,440 mil. de lei. Şi asta în contextul în care SRL „Crescendo” avea datorii faţă de creditori în sumă de circa 58 mil. de lei. Cu toate acestea, administratorul insolvabilităţii SRL „Crescendo” susţine că 32 mil. de lei sunt suficienţi pentru a acoperi creanţele creditorilor, pentru că doar o parte dintre ei au fost recunoscuţi de către Curtea de Apel economică şi au putut pretinde să li se ramburseze banii.

S-au găsit bani în buget

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Ministerul Culturii şi Turismului (MCT) se obligă să achite suma de 32,440 mil. lei în termen de 90 de zile de la semnarea acestuia, dar în momentul procurării complexului în bugetul de stat nu erau prevăzuţi bani pentru asemenea cheltuieli. Surse din cadrul Ministerului Finanţelor ne-au comunicat anterior că pentru introducerea acestor cheltuieli este nevoie de a se face o rectificare la Legea bugetului de stat pentru anul curent. Săptămâna trecută, rectificarea a fost făcută şi, în pofida pretenţiilor unor deputaţi din opoziţie, parlamentul a votat pentru alocarea a 33 de mil. de lei pentru procurarea fostului Complex de agrement „Moscova”. Adică cu 560 de mii de lei mai mult decât preţul stabilit în contractul de vânzare-cumpărare.
JURNAL a încercat să afle unde va ajunge această jumătate de milion de lei, însă persoana responsabilă de la MTC de efectuarea tranzacţiei nu a fost de găsit.

autor: Mariana RAŢĂ

sursa:http://www.jurnal.md/article/3377/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ