Voronin: 'În România sunt 10 milioane de moldoveni'

0
67

� Sursa: BBC�
voronin limba romana

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat că limbile română şi moldovenească sunt identice, dar a adăugat că moldovenii au dreptul să numească în continuare limba aşa cum îi spun de 600 de ani.

Într-un interviu cu agenţia de ştiri Moldpres, Preşedintele Voronin a vorbit despre întâlnirea sa cu conducătorii Comunităţii Moldovenilor din România.

„Pe mine m-a uimit sinceritatea acestor oameni, curajul lor, dorinţa lor de a restabili echitatea istorică în privinţa moldovenilor, a limbii moldoveneşti şi a istoriei moldoveneşti în România modernă. Cunoaştem cu toţii destul de bine că în România zilelor noastre, pâna nu demult, nu era chiar atât de simplu să-ţi declari pe faţă identitatea moldovenească”, a declarat la Moldpres Vladimir Voronin.

Preşedintele Voronin a spus că în Republica Moldova orice cetăţean poate să-şi declare liber identitatea, inclusiv cea românească.

El a spus că în România lista etniilor permise este strict limitată şi acesta ar constitui principalul obstacol în legalizarea acestui drept pentru 10 milioane de moldoveni, care locuiesc în această ţară.

Preşedintele Republicii Moldova a declarat agenţiei Rompres că va acorda sprijin Comunităţii Moldovenilor din România, contribuind la deschiderea unei Case a culturii moldoveneşti.

Vladimir Voronin a respins orice acuzaţie de revanşism sau revizionism teritorial, spunând că istoria nu poate fi supusă revizuirii.

El a deplorat nesemnearea de către România a tratatului privind recunoaşterea bilaterală a frontierelor actuale dintre cele două ţări.

„Nu nouă ni se năzăresc fantome ale trecutului, nu noi reabilităm numele unor monştri care au exterminat în anii celui de-al doilea război mondial sute de mii de locuitori paşnici ai Patriei mele. Moldova, de la Carpaţi la Marea Neagră, este istoria noastră. Nu trebuie să folosim memoria istorică pentru înaintarea unor pretenţii teritoriale”, a mai spus Vladimir Voronin în interviul său acordat agenţiei de ştiri Moldpres de la Chişinău.

Vladimir Voronin făcea aluzie la o informaţie recentă, potrivit căreia Curtea de Apel Bucureşti l-a reabilitat parţial pe fostul conducător al României din perioada 1940 – 1944, Ion Antonescu.

Instanţa a admis un recurs împotriva acuzaţiei de „crime împotriva păcii”, de care fusese găsit vinovat în 1946, dar a păstrat capul de acuzare „crime împotriva umanităţii”.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ