Voronin la NIT: războiul continuă.

0
42

Constantin Tănase

Vineri seară, preşedintele Voronin a reapărut la NIT. Este prima apariţie publică de acest gen după înfrângerea pe care partidul său a suferit-o în alegerile locale. Naivii care au aşteptat de la această emisiune un Voronin mai lucid şi mai cumpătat, mai matur şi mai responsabil, s-au înşelat. Voronin a fost ca de obicei – poate doar un pic mai îmbătrânit, mai obosit şi mai înrăit. De ce s-a produs anume la NIT (în limba rusă), Voronin a explicat în finalul emisiunii: chipurile, nici el, nici premierul nu mai au acces la Televiziunea publică…

Opoziţia „a făcut o lovitură de stat”

În aproape două ore cât a durat emisiunea, Voronin a reuşit să treacă în galop, nechezând, prin toată politica internă şi externă a moşioarei sale. În loc să mediteze la modul responsabil, ca un şef de stat detaşat de interese de partid partizane, asupra scenei politice de după alegerile locale, Voronin s-a aruncat asupra opoziţiei cu zelul unui agent electoral cam slăbuţ de minte, dar căruia i s-au promis pentru treaba asta o sută de grame şi zece lei… El a declarat că alegerile câştigate de opoziţie „au fost o lovitură de stat” (perevorot). Nicăieri, niciodată, un şef de stat normal (sau un şef normal de stat?) nu atacă astfel opoziţia; pentru el opoziţia nu este o instituţie vitală şi indispensabilă a unui sistem democratic, ci o… tragedie. Citez: „Dacă şi în viitor oamenii vor fi creduli, votând opoziţia, se va întâmpla o tragedie”.

Această concluzie iese din gura unui preşedinte care pretinde a fi ataşat… valorilor europene! Devine clar că „luna de miere” cu „opoziţia constructivă” s-a încheiat. Voronin va abandona tactica de cochetare cu opoziţia, iar „dialogul” cu ea va deveni şi mai „fructuos”, fiind deja purtat de „apostolii” cu epoleţi ai democraţiei moldovene – Papuc, Mejinschi, Gurbulea, Ursu, flancaţi mediatic de Starîş şi Belcenkova. Cu certitudine, lista victimelor acestui „dialog” conţine nume noi, unele chiar din lista foştilor aliaţi din cadrul fostului „parteneriat în numele stabilităţii”.

„Trebuia să vă gândiţi în timpul alegerilor”

Şeful statului a declarat război propriilor cetăţeni care „nu au votat cum trebuie”. La întrebarea unui telespectator de la Hânceşti despre soarta drumului care trece prin acest orăşel, Voronin a răspuns clar: „Trebuia să vă gândiţi la asta în timpul alegerilor şi să nu vă lăsaţi cumpăraţi de acea agitaţie şi să nu credeţi în ceea ce vă promiteau aşa-zişii democraţi. Drumul care trece prin Hânceşti e problema puterii locale, e problema raionului – hotărâţi cum şi din ce mijloace să fie reconstruit”.

Ce-i acesta, boicot? Nu. Război! Un avertisment foarte clar pentru noile administraţii locale, inclusiv cea de la Chişinău, care cred că i-au învins pe comunişti şi continuă, iresponsabil, să se joace de-a politica.

În numele cui a vorbit Kalman Mizsei?

În emisiunea cu pricina, Voronin a ridicat voalul de pe o taină care de două săptămâni îi frământă pe ziariştii de la Chişinău: în numele cui a atacat România Reprezentantul Special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei? Voronin a recunoscut că „am fost pe data de 18-19 (iunie) la Bruxelles şi le-am povestit totul” despre politica României în domeniul cetăţeniei. Voronin a mai recunoscut că anume el a insistat la UE ca pe lângă ambasada Ungariei din Chişinău să fie deschis Centrul comun de eliberare a vizelor, pentru a lipsi România de avantajul de a fi „singura ţară prin care se putea intra în Europa”. Voronin a acuzat România că aceasta „a propus deschiderea unui centru de vize, ca să dicteze moda: cine să ajungă în Europa şi cine – nu. Românii au vrut să facă ceea ce aveau demult în gând, ceea ce fac de o sută de ani şi ceva: cetăţeni noştri care ajung în Europa trebuie să ajungă ca cetăţeni români. Despre toate acestea eu le-am vorbit principalilor comisari ai UE, la Bruxelles. Mizsei doar a îndeplinit indicaţiile comisarilor europeni, deoarece în problemele de cetăţenie România îşi depăşeşte obligaţiile asumate ca ţară-membră a UE şi nimic mai mult!”.

Ce-i aceasta? O minciună ordinară a lui Voronin sau adevărul adevărat? Există o asemenea „indicaţie a principalilor comisari europeni”? A fost avertizată România că „în probleme de cetăţenie îşi depăşeşte obligaţiile asumate ca ţară-membră a UE”? Ce obligaţii şi-a asumat România faţă de UE în acest sens? Dacă-i aşa cum zice Voronin – cât de suverană este România în cadrul UE? Reiese că UE îşi construieşte politica faţă de România şi R. Moldova în baza denunţurilor comuniştilor de la Chişinău? Asta să fie faţa adevărată a Uniunii Europene, pe care noi o zeificăm şi la care aspirăm? Şi tu, Brutus? Adică, şi tu UE? Adică, am scăpat de dracul şi acum vrem să… aderăm la tat’su?

După această afirmaţie a lui Voronin, România nu mai are dreptul să tacă şi să nu răspundă la declaraţia lui Kalman Mizsei, dar şi la toate celelalte întrebări legate de blocarea procesului de acordare a cetăţeniei române moldovenilor.

Sursa: Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ