Voronin: România să aplice prima 'standardele pe care le recomandă Moldovei'

0
60

Preşedintele Vladimir Voronin afirmă că Republica Moldova nu are nevoie ca România să îi fie avocat pentru integrarea europeană.

El a adăugat că România ar trebui să aplice prima „standardele pe care le recomandă insistent Moldovei”, potrivit BASA-press.

Într-o emisiune televizată, Vladimir Voronin a spus că Republica Moldova nu are nevoie de avocat pentru integrarea europeană în persoana României şi solicită doar neamestec în treburile sale interne.

„De 15 ani se încearcă, în mod primitiv şi agresiv, impunerea în Republica Moldova a unor standarde româneşti, atât din exterior, cât şi din interior”, a declarat Vladimir Voronin.

El a subliniat că „România ar trebui întâi să implementeze acele standarde pe care le recomandă insistent Moldovei”.

Citând date din recensământul populaţiei realizat în 2004, Vladimir Voronin a spus că numai 2% dintre cetăţenii moldoveni s-au declarat români şi a precizat că, în Republica Moldova, legislaţia privind minorităţile naţionale funcţionează normal, în timp ce România ar mai avea de lucrat pentru asigurarea respectării drepturilor minorităţilor, transmite BASA-press.

Vladimir Voronin a dat ca exemplu scandalul provocat de delegaţia diasporei moldovenilor din România, afirmând că asupra membrilor acesteia ar fi fost exercitate presiuni, inclusiv de ordin judiciar.

Preşedintele Voronin a spus că Republica Moldova vrea relaţii de bună vecinătate cu România, dar bazate pe egalitate şi respect în relaţiile bilaterale, „fără ca ţara vecină să se implice în treburile şi politica internă a statului”.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070305_voronin_romania.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ