Voronin se arunca in bratele lui Putin

0
41

Putin si Voronin

Conform informatiilor vehiculate in ultima perioada, astazi ar urma ca presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin sa semneze impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin un acord de reglementare a problemei transnistrene in cadrul summit-ului CSI de la Sankt Petersburg. Conform acestui nou acord Transnistria se va intoarce, cu un statut special, in cadrul Republicii Moldova, Rusia isi va permanentiza prezenta militara in Transnistria, iar Republica Moldova se va intoarce in „clubul furnizorilor de vinuri pentru Rusia”. Noul plan a starnit ingrijorari serioase in cancelariile diplomatice occidentale. In echilibrul regional independenta Transnistriei este aruncata de Rusia in balanta drept contrapondere la alternativa americana de acordare a independentei Kosovo. Aruncandu-se fara rezerve in bratele lui Putin si abandonand obiectivele occidentale, Voronin incearca sa pastreze Republica Moldova in forma sovietica in care a fost aceasta pusa pe harta in urma acordului secret Ribbentrop – Molotov din 1939.

Negocieri secrete

Negocierile pentru noul acord ruso-moldovenesc ar fi demarat, conform Nezavisimaia Gazeta, in toamna anului 2006, la summitul CSI de la Minsk, cand presedintii Rusiei si Republicii Moldova, Vladimir Putin si, respectiv, Vladimir Voronin au convenit asupra conditiilor ridicarii embargoului rusesc la vinurile si produsele agroalimentare moldovenesti. In pofida respectivei intelegeri, livrarile de vinuri si produse agroalimentare moldovenesti in Rusia nu au fost reluat, nici pana in acest moment. Informatiile despre eventuala semnare a unui nou acord moldo-rusesc asupra viitorului Transnistriei, cu ocazia summitului CSI din 10 iunie de la Sankt-Petersburg, nu au fost confirmate la nivel oficial nici de Moscova si nici de Chisinau.

Bush vorbeste de „independenta Kosovo”

Discutiile privind viitorul provinciei Kosovo trebuie sa aiba drept obiectiv „independenta sigura”, a declarat ieri, la Tirana, presedintele american George W. Bush, avetizand, totodata, ca este dispus sa treaca la fapte cu sau fara acordul Rusiei, transmite Mediafax. „Problema este daca va exista un dialog fara sfarsit asupra unui subiect in legatura cu care ne-am decis deja”, a spus Bush dupa intrevederea cu premierul albanez Sali Berisha. „Ma tem in legatura cu neimplinirea asteptarilor din Kosovo. De aceea noi vom impulsiona procesul”, a mai continuat el.

„Ceea ce ar fi acceptabil pentru Statele Unite este ca …la sfarsitul procesului sa existe independenta sigura”, a mai spus Bush, adaugand ca daca nu se ajunge la un acord „mai degraba mai devreme decat mai tarziu”, „trebuie sa spuneti: ajunge, Kosovo este independent”.

Putin: „precedentul Kosovo”

Presedintele rus Vladimir Putin a reafirmat vineri faptul ca adoptarea unei rezolutii a ONU privind statutul provinciei Kosovo nu poate fi realizata fara acordul Serbiei, avertizand ca subminarea suveranitatii statale este un pas periculos. „Oamenii incearca sa ne convinga de faptul ca aceasta problema poate fi rezolvata fara un acord din partea Serbiei. Credem ca acest lucru este gresit si nu corespunde normelor morale si legale”, a declarat liderul de la Kremlin, in cadrul unei conferinte de presa, dupa incheierea summitului G-8 din Germania. Totodata, Vladimir Putin a respins argumentele Occidentului conform carora cazul Kosovo este unic in lume si a avertizat ca Moscova il va lua ca pe un precedent.

„Nimeni nu ne poate indica o diferenta semnificativa intre Kosovo si conflictele separatiste din Georgia, Moldova sau Azerbaidjan. Prin urmare, o decizie luata in acest sens va fi universala. Daca ajungem la concluzia ca principiul dreptului la autodeterminare al unei natiuni este mai important decat integritatea teritoriala, atunci va trebui sa respectam acest principiu in intreaga lume”, a subliniat presedintele rus.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ