"Voronin şi distrugerea lacului din parcul Valea Morilor"

0
87

lac1

De un an de zile V. Voronin a declansat un adevarat razboi contra lacului din fosta Vale a Morilor, o podoaba a Chisinaului. Lacul a fost mai intai otravit ca sa moara pestele (spun localnicii), apoi a fost secat cu metode barbare, fara nici un plan. In fine acum s-a inceput scoaterea namolului din fostul lac, tot fara nici un proiect aprobat de primaria Chisinaului. Toate astease fac pentru a se construi din banii contribuabilului pentru clanul mafiot al lui Voronin „o zona de agrement burghezo-comunista”. Scandalul care a rabufnit zilele trecute demonstreaza inca odata felul cum regimul comunist dictatorial guverneaza RM. Cerecetand activitatile industriale de proportii din zona lacului din Valea Morilor autoritatile municipale au „descoperit” ca acestea se fac ilegal. Adica Consiliul Municipal Chisinau (CMC) nu a aprobat un proiect al reconstructiei, nu a autorizat un antreprenor pentru realizarea acestor lucrari, nu a semnat vreun contract in acest sens si ca nu exista niciun temei legal pentru a plati lucrarile efectuate pâna acum. Unii consilieri ai CMC sustin ca lucrarile din Valea Morilor au si provocat o catastrofa ecologica, iar toata vina pentru cele intâmplate o poarta fostul primar interimar Vasile Ursu si V. Voronin.

lac 2

In aceste conditii la 4 mai CMC a decis stoparea lucrarilor de evacuare a namolului din lacul Valea Morilor pâna când va fi elaborat proiectul de reconstructie a zonei, iar autoritatile municipale vor desemna in cadrul unui tender un antreprenor autorizat pentru efectuarea lucrarilor de reconstructie si amenajare a acestei zone. Aceasta decizie a fost luata dupa ce o comisie a CMC a investigat modul in care se desfasoara lucrarile de la Valea Morilor si a anuntat despre ilegalitatile descoperite. Nu exista un proiect de reconstructie a zonei, lucrarile de evacuare a apei si namolului au fost efectuate ilegal, iar tehnologia de curatare a lacului a fost aleasa gresit. Consilierii considera ca aceste gafe s-au produs din cauza grabei fostului primar interimar, Vasile Ursu, de a se conforma indicatiei primite de la presedintele Voronin de a „curata imediat lacul”.

lac 3
Lucrarile care se efectueaza acum la lacul din Valea Morilor sunt o prostie”, a declarat Ilie Bagdasarov, unul dintre consilierii municipali care au facut parte din comisia de investigare a lucrarilor. „Lacul nu trebuia secat, exista tehnologii eficiente mult mai ieftine de curatare a lui… Era nevoie doar de un hidromonitor si lacul putea curatat fara a distruge flora si fauna si fara a ridica norii de praf care au transformat Valea Morilor intr-o mizerabila zona industriala”, a mai spus Bagdasarov. Consilierul a declarat ca decizia de a seca lacul ii apartine fostului priumar interirmar Vasile Ursu care, având dispozitie de la V. Voronin, a hotarât sa inceapa lucrarile fara a discuta in prealabil cu specialistii. „Ca rezultat, pentru ca nu a fost aleasa tehnologia potrivita, mai mult de 40 de milioane de lei vor fi cheltuiti fara rost”, a mentionat Bagdasarov, care mai spune ca „nu a existat nici dorinta si nici minte pentru a curati lacul”.

De aceeasi parere este si consilierul municipal Mihai Roscovan. El sustine ca lucrarile din Valea Morilor au distrus echilibrul ecologic, iar pentru a fi restabilita flora si fauna lacului va fi nevoie de multi ani. Roscovan mai spune ca vina totala pentru ceea ce s-a facut o poarta presedintele Voronin, care a venit cu o initiativa absurda, iar fostul primar Ursu, fara a avea un proiect si fara a se consulta cu specialistii a dat ordin de evacuare a apei. „Tot din vina lui Ursu, la Valea Morilor s-au efectuat multe lucrari fara contracte si autorizatii din partea primariei. De aceea cheltuielile suportate de aceste firme nu vor fi achitate de primarie”, a spus Roscovan. Opinia lui este sustinuta de majoritatea consilierilor. „Nici vorba nu poate fi sa platim pentru lucrarile efectuate pâna acum. Firma „Autocontrans” care lucreaza la lacul Valea Morilor nu are incheiat niciun contract cu primaria si a efectuat aceste lucrari ilegal. Ei au avut doar o intelegere verbala cu Ursu”, a explicat Ilie Bagdasarov.

Anatol Tisevschi, directorul intreprinderii municipale „Autocontrans”, a declarat ca nu-l deranjeaza faptul ca CMC nu le va plati pentru lucrarile efectuate. „Asteptam licitatia. Toti comsomolistii au lucrat pe timpuri pe gratis. Ei si ce daca vom face si noi o donatie republicii? E rau?”.

lac 4

La 10 mai proiectul viitoarei zone de agrement din Valea Morilor cica a fost discutat in cadrul unei sedinte speciale a Guvernului. Nu se stie ce decizie s-a luat acolo, dar nu e greu de estimat ca ilegalitatea va triumfa si de data asta, asa cum a triumfat atunci cand s-au demolat case protejate de stat sau cand s-au construit monumente ale ocupantului sovietic tot fara nici un proiect si fara vreo coordonare prealabila cu institutiile abilitate ale statului. Razboiul lui Voronin contra lacului din Valea Morilor va costa circa 40 de milioane de lei, bani pe care primaria Chisinau nu-i are. Nu e greu de vazut ca ei vor fi luati din fondul de rezerva al Guvernului, adica din banii tuturor cetatenilor. La ora cand se publica acest articol, 13 mai 2007, lucrarile de la lacul din Valea Morilor nu erau stopate, cum se poate vedea din reportajul corespondentului nostru la Chisinau.

http://www.voceabasarabiei.com/Scoala_Basarabeana/Realitatea_basarabeana/realitatea_basarabeana.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ