Voronin susţine că alegerile locale au schimbat esenţial "harta" politică a Moldovei

0
42

Recentele alegeri locale nu numai că au schimbat esenţial „harta” politică a Moldovei, dar, totodată, au generat o situaţie principial nouă care, până la următoarele alegeri parlamentare, în fond, nu se va schimba, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Vladimir Voronin.

Voronin a spus ziariştilor în debutul conferinţei de presă că doreşte să vorbească despre rezultatele alegerilor nu doar în calitate de „preşedinte al ţării, ci şi ca preşedinte al partidului de guvernământ”. „Astăzi deja tuturor le este clar ce fel de opoziţie peste un an şi jumătate, va înfrunta PCRM”, a menţionat şeful statului.

Totodată Voronin a asubliniat că partidul pe care îl conduce nu poate fi satisfăcut de rezultatele alegerilor locale. „Există mai multe motive de nemulţumire. Pe de o parte, potrivit tuturor canoanelor politice, rezultatul nostru arată că PCRM a câştigat alegerile. Concurenţii noştri politici, situaţi după noi, au acumulat de 2-3 ori mai puţine voturi decât PCRM. Coalizarea generală a opoziţiei nu ne-a permis să ne situăm pe poziţia de lider în majoritatea raioanelor, adică să învingem cu adevărat. Noi ştim din ce cauză nu am reuşit să înregistrăm un rezultat care ne-ar fi permis să ne simţim mai siguri pe situaţie. Numai ofertele nereuşite de cadre pe care le-a făcut partidul nostru în teritoriu au redus, în multe cazuri, indicatorii PCRM şi, parţial, au compromis în ochii alegătorilor realizările noastre din ultimii patru ani”, a declarat preşedintele Voronin.

El a mai spus că „starea de stabilitate din ultimii doi ani, acalmia politică au demobilizat, întrucâtva, partidul nostru, veriga medie din conducerea lui. Aşa ceva se întâmplă cu multe partide, mai cu seamă cu partidele mari, aflate la guvernare. Noi, însă, nu o să mai repetăm aceste greşeli. Iar rezultatele din Bălţi, Ocniţa, Donduşeni, Floreşti şi Basarabeasca şi din alte câteva raioane, demonstrează cum nu se poate mai bine potenţialul nostru real. Şi noi îl vom restabili”.

Pe de altă parte, Voronin a acuzat Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Democrat de faptul că doar în câteva zile aceştia ar fi distrus consensul partidelor politice care a existat timp de doi ani în Parlament. „Poziţia corectă, echilibrată, principială în stil european a Parlamentului a rămas în trecut. Acum, cu părere de rău, putem iarăşi vorbi despre o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică despre relaţiile care există doar între două forţe – între PCRM şi întreaga opoziţie. Opoziţia aşa şi nu a înţeles că Moldova este o ţară şi nu un SRL sau o societate pe acţiuni, că ea este un stat în care toate elementele sânt interdependente. Opoziţia a renunţat cu uşurinţă la consensul realizat de partidele politice din Parlament în numele integrării europene pentru un nou consens – în numele „obţinerii unor loturi de pământ”, a menţionat şeful statului.

Voronin susţine că noua opoziţie consolidată ar intenţiona să şantajeze din nou puterea şi că ar ameninţa-o cu acţiuni stradale de protest şi cu alte manifestări. În opinia lui Voroni pretextul protestelor l-ar constitui eventualitatea reglementării transnistrene. „Opoziţia de această dată este iarăşi hotărâtă să se pronunţe făţiş împotriva integrităţii teritoriale, împotriva reintregirii Moldovei, împotriva demilitarizării ţării. Toţi înţeleg foarte bine care sânt motivele unor asemenea acţiuni ale opoziţiei. Şi Urechean, şi Braghiş, şi Diacov, şi Roşca consideră, probabil, că ratingul lor politic ar putea să scadă în condiţiile unei ţări reunificate”, declară şeful statului.

„Ne pare rău că avem o asemenea opoziţie, dar PCRM şi fracţiunea sa parlamentară nu va mai oferi opoziţiei diferite posturi şi locuri în diferite instituţii ale puterii, nu va mai conveni din timp cu ea asupra unor poziţii comune în cele mai diferite probleme ale puterii de stat şi ale politicii statului. Pe viitor, noi vom acţiona pornind doar de la faptul că anume nouă ne revine întreaga răspundere politică pentru apărarea intereselor statului şi poporului”, a declarat Vladimir Voronin în conferinţa de presă susţinută miercuri la Chişinău.

Sursa: Basa press�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ