Voronin susţine că aşa-numitul format al misiunii pacificatoare din zona transnistreană s-a epuizat

0
45

Vladimir Voronin susţine că aşa-numitul format al misiunii pacificatoare din zona transnistreană, menţinut din 1992, s-a epuizat, iar toate obiectivele propuse în cadrul acestuia au fost atinse.

Voronin a făcut această declaraţie, marţi, 19 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la finele Reuniunii Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat în Marele Ducat de Luxemburg. „Nu avem nevoie de mediatori militari, de aceea Republica Moldova pledează pentru substituirea misiunii pacificatoare cu observatori civili sub mandat internaţional. Republica Moldova, fiind un stat neutru, nu doreşte înlocuirea unor militari cu alţii, în afară de aceasta stadiul actual al conflictului arată că prezenţa observatorilor civili ar fi suficientă”, a subliniat Vladimir Voronin.

Ideea privind schimbarea contingentului de pacificatori este suţinută şi de către SUA şi UE. În cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Vasile Tarlev, care a avut loc la 19 iunie la Baku, David Kramer, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a menţionat că SUA consideră necesară reformarea forţelor pacificatoate din regiunea transnistreană şi crearea unui contingent civil.

Ţările membre NATO au insistat anterior asupra retragerii de către Moscova a trupelor mobilizate în Transnistria şi în alte regiuni foste membre ale Uniunii Sovietice, drept condiţie pentru ratificarea Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa, privind reducerea numărului de arme. Reticenţa manifestată de NATO faţă de ratificarea acordului adaptat este o sursă importantă a tensiunilor dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.

Oficiali de la Chişinău au declarat anterior că retragerea trupelor ruse şi a armamentului din Transnistria este condiţia R. Moldova pentru ratificarea tratatului adaptat CFE. Ei au evidenţiat „lipsa transparenţei potenţialului militar din Transnistria” şi au insitstat la „transformarea actualului mecanism de menţinere a păcii în regiune, care a demonstrat în repetate rânduri incompetenţă în controlarea situaţiei din zona de securitate”.

http://www.basa.md/?c=news&id=316630#316630

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ