Votul pro-Basescu in Basarabia

0
46

vitalie ciobanuNumeroaselor intrebari care s-au pus pe tema „Ce urmeaza dupa 19 mai?” as vrea sa le adaug si eu una: ce faceti, politicieni romani, si, inainte de toate, ce faceti, domnule presedinte Traian Basescu, de-acum incolo, cu electoratul din Republica Moldova? Romania are un sir lung de prioritati, unele mai ardente decat altele, ele au fost enuntate si in programul ad-hoc prezidential prezentat la referendumul din 19 mai, dar, daca vorbim despre o viziune pentru Romania, cred ca a venit momentul sa privim cu atentie la Basarabia si la basarabeni, sa ne gandim la ceea ce vor aduce ei, foarte curand, in politica si in economia romaneasca.
Nu declaratiile generale si nici macar incursiunile intr-o istorie mai mult sau mai putin indepartata ne ajuta azi sa intelegem necesitatea unui asemenea demers, ci evenimentele in derularea lor imediata. Prezenta numeroasa la cele doua sectii de vot deschise in Chisinau a lansat un semnal important: in Moldova dintre Prut si Nistru a aparut un spirit civic romanesc, care nu a mai existat de la inceputul anilor ’90, din epoca desprinderii de imperiul sovietic. Numarul sufragiilor
ar fi fost si mai mare daca s-ar fi dat dovada de o mai buna organizare, daca Ambasada Romana ar fi deschis sectii de vot in nordul si sudul Moldovei. Dorinta basarabenilor de a participa la viata politica romaneasca a fost impresionanta. Este de fapt sansa pe care nu au avut-o in perioada ocupatiei sovietice, atunci cand numele „roman” si „Romania” erau asociate exclusiv cu termenii „jandarm”, „fascist” si „nazist”. Sa nu va inchipuiti ca oamenii au venit de la sute de kilometri la Chisinau, platind cate 10 euro transportul, ca au stat 3-4 ore la coada pentru a-i sustine pe Iliescu, Voiculescu, Geoana, Vadim, Marko Bela si Vacaroiu! In ziua de 19 mai basarabenii au spus intr-o proportie covarsitoare „NU”, pentru ca statul in care traiesc – Republica Moldova – nu le mai ofera decat perspectiva emigrarii, pentru ca isi leaga sperantele de evolutia europeana a Romaniei. S-a vorbit mult cu ocazia referendumului din 19 mai despre romanii din Spania, Italia, Canada si foarte putin sau deloc despre romanii din jurul granitelor, care parca n-ar fi „ai nostri” (pe ce se intemeiaza poate imi explicati dumneavoastra refuzul obstinat al postului Realitatea TV de a lua act de existenta romanilor din teritoriile limitrofe, desi acest post este urmarit si in Basarabia?!). Traian Basescu este primul politician roman care a castigat simpatia moldovenilor. El a avut o pledoarie constanta in numele integrarii europene a Moldovei, a vorbit despre „un popor, doua state”, dand senzatia ca-l poate „imblanzi” pana si pe recalcitrantul Voronin, a sustinut constant ideea unei legi a cetateniei romane mai permisive pentru basarabeni, a cerut simplificarea acordarii vizelor de Romania si aceste mesaje au fost receptionate si apreciate in stanga Prutului.
Afluxul masiv al votantilor de la Chisinau la referendumul din 19 mai reuseste sa mai spulbere impresia ca moldovenii isi doresc pasaport romanesc exclusiv pentru avantaje materiale. Aceasta forma juridica – cetatenia romana – incepe, iata, sa se umple si de un continut civic, iar contingentul alegatorilor din Moldova va creste inevitabil. Nu e deloc fantezist sa ne gandim ca un partid „al basarabenilor”, sau „al romanilor de pretutindeni” (cum s-ar putea numi el), inregistrat la Tribunalul Bucuresti, va acumula, la un moment dat, 5 procente necesare accederii in Parlament, ca va deveni un arbitru al jocurilor politice, „fluturasul” care va inclina balanta in favoarea unei anumite formule guvernamentale. De aceea revin si spun: clasa politica romaneasca este obligata sa ia in calcul potentialul de vot al cetatenilor romani din preajma tarii, nici o administratie de la Bucuresti, indiferent de culoarea sa politica, nu va putea ignora aceasta problema, doar daca si-ar schimba Romania locul pe harta, doar daca s-ar ridica un zid impenetrabil de-a lungul Prutului. Dupa cum nu se va mai putea neglija nici nevoia atragerii in urmatorii ani a muncitorilor basarabeni pentru reconstructia tarii.
Cei care se vor implica pe directia Moldova vor trebui sa inteleaga insa un lucru simplu: azi nu mai merge cu lozinci patriotarde, cu sloganuri golite de sens. In Basarabia, ca si in restul tarii, este asteptat tot mai mult politicianul cult, de tip european, capabil sa gandeasca strategic, sa ofere proiecte de anvergura si, mai ales, politicianul care nu minte.
Nimic nu este mai deprimant decat un stat dezinteresat de avantul civic al cetatenilor sai.

Vitalie Ciobanu este scriitor din Chisinau -� RomaniaLibera – Miercuri, 23 Mai 2007

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ