Vreau acasă

8
146

Deși, zilnic ne ciocnim cu diferite probleme, ce ține de naționalitatea cetățeanului RM, noi nu uităm cine suntem. Suntem obligați să luptam pentru asta. Pe 1 decembrie am facut un jurământ, pentru că asta au simțit cei care au fost acolo. Nu stiu de ce tocmai eu a trebuit să ma trezesc din ,,somnul cel de moarte” sau de ce doar eu din clasa mea, vorbesc si despre gimnaziu si despre liceu.

In gimnaziu am avut o profesoara de istorie extraordinara, desi la putere erau comunistii, nu i-a fost frica sa ne strige raspicat ,,Noi suntem români” , am crezut-o, nu avea nici un motiv sa ma minta, iar cartile de istorie confirmau asta, imi pare rau ca ceilalti colegi nu au ascultat cu atentie acest adevar, sau daca au ascultat, poate si perceput, s-au resemnat fara sa lupte pentru a raspandi adevarul. Un adevar frumos si pur.

Ieri am deschis caietul de istorie din clasa 9-a si un zambet scurt s-a afisat pe fata mea, in caietul meu sunt cateva notite depre Unirea din 1918, era asa frumos descris, Doamna Elena ne-a dictat asa frumos. Apoi ,,Tragicul an 1940” asa mi l-a dictat doamna Elena Zavtur, asa este catolagat anul cand Uniunea Sovietica ne-a rapit de langa patria-mama sau cum a lupat Ion Antonescu ca sa ne elibereze. Cat tine de viata romanilor din Basarabia in componenta URSS, ne-a explicat foarte bine cine se face vinovat de foametea din 1946, unde si de ce au fost deportati strabuneii nostri. Efectiv, nu am avut cum sa iubesc Federatia Rusa sau s-o respect, din 1812 tot s-a bagat in vata romanilor si nu ne lasa in pace. Ma mandresc cu aceasta profesoara, ii multumesc din tot sufletul ca m-a facut sa simt romaneste, asa cum este normal.

La liceu, profesoara mea de istorie, nu ascunde aceste lucruri, dar nu le da aceeasi importanta cum o facea doamna Elena, doamna Lidia (profesoara din Magdacesti) nu este rea, recunoaste ca Basarabia e Pamant Romanesc, insa nu incerca sa trezeasca constiinta nationala a elevilor sai. As vrea s-o aud strigand ,, Oameni buni, sunteti romani”, dar am auzit ,,Oameni buni, Roamania nu vrea o borta ca Moldova”, daca e sa analizam bine enuntul sau,  un pic cam gresit, un pic cam mult sau de tot. Romania are deva o bucata din Moldova si niciodata  nu ar intoarce spatele fratilor ei, mai degraba noi o facem.

Nu vreau Unirea Republicii Moldova cu Romania pentru ca voi avea un trai mai decent,

sau o sa pot pleca peste hotare, VREAU UNIREA Basarabiei cu Romania pentru ca ma voi simti mai bine sufleteste, voi mai acasa decat acasa.

 

8 COMENTARII

 1. Din Iasi va zic respect, si va asteptam acasa langa patria mama.

  Din pacate acum unirea nu o poate impiedica nimeni dar nu are cine sa o faca, ambele tari sunt conduse de oameni cu interese strict financiare.

 2. frati romani,sa fim uniti,macar in gand,daca in fapt nu se poate,deocamdata!
  nu sunt rasist,dar dupa revolutia din ’98,udmr-ul,a fost la guvernare,cand cu unii cand cu altii,si ne submineaza constitutia si existenta ca stat cu granite cucerite cu sange!
  sa fim atenti,eu vreau sa traim toti impreuna,in statul romania,daca nu vor ,sa plece…!
  traiasca romania mare,asa cum ne-au lasat-o inaintasii nostri!
  Miron Costin,zicea: Romanii sunt un popor muncitor,ascultator,cinstiti,etc..,dar nu a-si vrea sa se creada ca suntem si prosti!
  nu profitati de bunatatea poporului roman!
  Romania este tara aleasa de maica domnului,sa nu o descurajam!

LĂSAȚI UN MESAJ