Washington-ul îngrijorat de problemele presei

0
62

Washington-ul se arată îngrijorat de problemele presei moldoveneşti. Decizia recentă a Consiliulu Coordonator al Audiovizualului de a respinge prelungirea licenţei de emisiei a postului de radio „FM 103.5” din Bălţi a stârnit îngrijorări şi critici dure din partea asistentei-adjuncte a Secretarului de Stat al SUA, Colleen Graffy, aflată într-o vizită neoficială în Republica Moldova.

Colleen Graffy s-a întâlnit personal cu fondatorul Companiei Blue Star, care deţine postul de radio din Bălţi, FM 103.5 şi cu echipa acestuia, pentru a afla motivele pentru care licenţa de emisie nu a fost prelungită de către CCA.

Doamna Graffy s-a arătat extrem de îngrijorată de situaţia presei din Republica Moldova, în general.

Colleen Graffy a amintit într-un interviu pentru BBC şi de cazul Euro TV şi cel al radioului Antena C, ai cărui au fost concediaţi în urma reorganizării postului.

Potrivit ei, CCA a acţionat în cazul acestor trei cazuri într-o un „mod netransparent”.

„Credem că aceasta reprezintă o provocare serioasă pentru libertatea presei, pentru diversitatea de opinii şi idei din Moldova, la care ar trebui să aibă acces publicul din ţară”, a spus doamna Graffy.

Colleen Graffy îndeamnă guvernul „să examineze această decizie şi să se asugure că ea a fost una corectă şi transparentă”.

În condiţiile în care, prin Programul „Provocările Mileniului”, finanţat de Statele Unite, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea să lupte împotriva corupţiei şi să asigure respectarea normelor democratice în ţară, scopurile acestea pot fi atinse doar cu ajutorul unei prese libere, a declarat Colleen Graffy.

„Deci, aveţi nevoie de-o presă robustă şi liberă pentru a combate şi preveni corupţia.”

„Suntem foarte îngrijoraţi de posibilele încălcări ale libertăţii presei.
Credem că dezvoltarea unei prese libere, independente şi pluraliste este vitală pentru instaurarea unei democraţii funcţionale în Republica Moldova dar şi pentru atingerea scopului de integrare europeană.”

„Şi, de aceea, exemple cum ar fi acelea ale Antenei C şi FM 103.5 ne provoacă o mare îngrijorare”, a declarat Colleen Graffy.

Postul de radio FM 103.5 este prima staţie privată de radio din nordul Moldovei şi din oraşul Bălţi. A fost înfiinţat în 1994 şi emite pe o rază de şaizeci de kilometri.

CCA a decis săptămâna aceasta, în urma unui concurs la care a scos frecvenţa pe care emitea postul de radio FM 103.5, să dea licenţă de emisie unui alt post de radio – „City FM”.

Fondatorul Companiei deţinătoare „Blue Star”, Sergiu Cebotari, consideră că decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului este nefondată şi lipsită de argumente clare.

„Suntem profund miraţi şi indignaţi totodată, pentru că suntem absolut convinşi, nu doar fondatorii, dar şi toată echipa redacţională, că CCA nu avea motiv să ne refuze prelungirea licenţei de emisie”, spune Sergiu Cebotari.

„CCA nu a avut temei să nu ne-o dea. Şi ne miră faptul că dezbaterile provocate la şedinţă de membrii Consiliului au ajuns la situaţia când toţi nouă membrii au votat pro pentru un nou difuzor, care nu este cunoscut şi care practic nu are experienţă – pentru că nu-l cunoaştem ca unul care ar activa în domeniul mass-media”, spune domnul Cebotari.

Postului de radio din Bălţi i se reproşează de către CCA – după o monitorizare de douăsprezece ore – că nu ar fi emis conform grilei de programe şi că nu ar avea posibilităţi financiare reale pentru a activa în continuare.

„Noi prezentând dosarul şi conformându-ne Codului Audiovizualului am modificat grila de emisie. Este normal”, spune Sergiu Cebotari.

„Şi CCA la moment ne incriminează că de ce nu am respectat grila veche care era în baza licenţei vechi de emisie. La dosarul prezentat la concurs am depus toate actele necesare, dovedind că nu avem datorii la stat.”

„Şi acesta este cred punctul forte care ne dovedeşte că suntem în stare să ne menţinem pe piaţa informaţională. Ce să discutăm, zece ani am putut, acum – nu putem.”

Administraţia postului de radio FM 103.5 va contesta în instanţă decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Dar cum comentează Consiliul Audiovizualului criticile asistentei Condoleezzei Rice – l-a întrebat Alexandru Canţîr pe preşedintele Consiliului, Corneliu Mihalache.


 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ