Washingtonul va riposta impotriva sprijinului acordat de Moscova regiunilor separatiste din R. Moldova

0
36

Administratia Bush a facut public planul sau strategic in materie de politica externa pentru 2007-2012. Intre alte obiective, se afla si acela de riposta fata de un comportament negativ al Rusiei, inclus de politica promovata de Moscova in raport cu regiunile secesioniste din R. Moldova si Georgia.
„Noi cooperam cu Rusia acolo unde putem sa o facem de o maniera fructuoasa, dar pozitia noastra va fi ferma in ceea ce priveste sustinerea aliatilor nostri europeni si a altora din lume pentru respectarea valorilor democratiei, a drepturilor si libertatilor omului. Noi vom riposta la comportamentul negativ al Rusiei”, se arata in documentul intitulat „Planul strategic comun”.

Planul mentioneaza „axele si prioritatile” stabilite de secretarul de stat american Condoleezza Rice pentru viitorii cinci ani in domeniul politicii externe a Departamentului de Stat si a Agentiei SUA pentru dezvoltare internationala (USAID), care asigura aplicarea programelor guvernamentale de ajutor in strainatate.

„Intentionam sa colaboram cu Rusia in ceea ce priveste problemele de interes comun, precum cooperarea in lupta impotriva terorismului si neproliferarii, dar centralizarea crescanda a puterii, presiunea exercitata asupra ONG-urilor si societatii civile, rolul crescut al guvernului in economie si restrictiile libertatii presei constituie un ansamblu de tendinte alarmante”, sustine documentul. Raportul dezaproba si „vanzarile de arme ale rusilor in state precum Iranul, Siria si Venezuela”.

Totodata, administratia Bush este ingrijorata de politica autoritatilor ruse fata de statele din fosta URSS, cum ar fi R. Moldova si Georgia, mai ales de sprijinul acordat regimurilor separatiste din aceste zone. Presiunile politice si economice, utilizarea monopolista a resurselor energetice pentru a face presiuni asupra statelor vecine si pentru a prelua controlul asupra infrastructurii si activelor strategice din aceste tari constituie o alta mare provocare. „Noi tindem spre consolidarea noilor democratii din Georgia, Ucraina si R. Moldova prin combaterea coruptiei si promovarea reformelor economice”, se spune in documentul citat care mai mentioneaza ca, „pe masura ce aceste tari se desprind de trecutul lor sovietic si avanseaza catre institutiile europene si euroatlantice, noi (SUA – n.n.) trebuie sa le oferim in continuare sprijin, cooperare si asistenta tehnica”.

In acest context, Statele Unite au in vedere „intarirea securitatii energetice regionale” prin „diversificarea resurselor, cresterea transparentei si eficientizarea utilizarii energiei” in aceasta parte a lumii.

Europa Centrala si de Est este in continuare perceputa de administratia de la Washington drept „periferia Europei”, a declarat Charles Gatti, expert american de prestigiu in problemele acestei regiuni. In opinia lui, tarile din aceasta zona nu detin, in gandirea strategica a SUA, rolul jucat de tarile Europei Vestice. Cu toate acestea, statele din fostul lagar socialist s-au orientat catre America, vazuta ca garant al securitatii, si spre UE, considerata cea mai importanta sursa de ajutor si sprijin, din punct de vedere economic.

http://www.basarabeni.net/home/washingtonul-va-riposta-impotriva-sprijinului-acordat-de-moscova-regiunilor-separatiste-din-r-moldov/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ