Wayne Merry: Valeriu Pasat nu a murit in penitenciar numai datorita interventiei unor oficiali europeni

0
55

„Ex-ministrul Apararii al Moldovei, Valeriu Pasat, nu si-a pierdut viata in penitenciar numai datorita interventiei unor inalti oficiali europeni”, a declarat Wayne Merry, expert la Consiliul American de Politica Externa, care a negociat, in anii 90, in numele Guvernului SUA, tranzactia de cumparare a avioanelor de vinatoare moldovenesti MiG-29.Potrivit Agentiei INFOTAG, Merry a afirmat, joi, la conferinta internationala „Drepturile omului si libertatile democratice in Moldova”, organizata de Societatea Internationala a Drepturilor Omului, ca doar interventia unor inalti politicieni europeni din Uniunea Europeana, Parlamentul European au prevenit decesul lui Pasat in penitenciar, iar R.Moldova pierde din progresele in domeniul drepturilor politice si drepturilor omului, pe care le-a inregistrat in anii 90.

In 1997, Wayne Merry a fost director pentru relatii cu tarile din fosta URSS la Ministerul Apararii al SUA si a lucrat cu doi ministri moldoveni ai Apararii, Pavel Creanga si Valeriu Pasat, iar in relatia cu cel din urma a purtat toata raspunderea pentru negocierile de transmitere a avioanelor moldovenesti MiG-29 catre Ministerul Apararii al SUA. Potrivit lui Merry, aflind despre intentia Iranului de a achizitiona avioanele, SUA au informat imediat R.Moldova asupra unor aspecte: ca banii pe care Iranul le promitea pentru avioane erau inexistenti; ca transmitind avioanele catre Iran Moldova risca sanctiuni economice imediate si suspendarea totala a asistentei din partea SUA, si aplicarea de catre Washington a dreptului de veto asupra asistentei pentru Moldova la organismele financiare interna&# 355;ionale. „Oriciti bani ar fi obtinut Moldova, ei nu i-ar fi depasit pierderile”, a afirmat expertul american.

Initial, SUA incercase sa ajute Moldova sa vinda avioanele altei tari, dar nu s-a gasit un cumparator legal. Atunci Merry a propus Guvernului SUA sa accepte schimbul: Moldova obtine de la SUA $40 mln. din fondurile de dezarmare, pentru dezvoltare sociala si economica, iar SUA retrag avioanele de pe piata mondiala. Merry a spus ca ministrul Pasat a respins propunerea, dar Presedintele Lucinschi a aprobat-o ulterior. „Decizia a fost luata de catre Presedintele R.Moldova, si nu ministrul Apararii. Ministrul a efectuat tranzactia conform instructiunilor date de conducerea politica”, a spus Merry, amintind ca marturiile pe care le-a depus in fata instantei moldovene fostul ambasador american la Chisinau, J.T. Stewart, au fost aprobate de Departamentul de Stat al SUA, iar depozitiile lui Merry –  51;i de Ministerul Apararii al SUA.

Wayne Merry a declarat ca acuzatiile la adresa lui Pasat s-au prabusit in fata acestor probe, dar s-a fabricat o noua acuzatie; procesul a avut motivatie politica; s-a facut abuz de sistemul judecatoresc in scopul nimicirii unui reprezentant al opozitiei politice, politic si fiziceste; ca institutiile si reprezentantii Europei sint responsabili de dosarul Pasat, pentru ca R.Moldova si-a asumat angajamente juridice si politice, in cadrul actelor internationale. „Azi, apararea lui Valeriu Pasat de catre europeni va fi de mare folos tinerei Republici Moldova. Europenii trebuie sa se intereseze de dosarul Pasat (…) El este nevinovat si aceasta este suficient”, a declarat Merry.

sursa:http://www.azi.md/news?ID=44573

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ