Zeci de profesori din Găgăuzia, instruiţi să predea limba română

0
121
  1. Protest în fața Ambasadei Rusiei de la Paris cu ocazia comemorării a 76 de ani de la ocuparea Nord-Estului României de către trupele Moscovei

Marți 28 iunie 2016 români de pe ambele maluri ale Prutului au manifestat în fața ambasadei Rusiei din Franța. Mitingul a fost organizat cu prilejul comemorării a 76 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a ținutului Herța de către Uniunea Sovietică, transmite Romanian Global News.

Manifestanții au comemorat martirii ocupației sovietice și au protestat contra faptului că ocupația înca nu s-a terminat căci Federația Rusă își menține trupe în partea de est a Republicii Moldova (Transnistria) și duce un război hibrid la Chișinău.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/22202-protest-in-faa-ambasadei-rusiei-de-la-paris-cu-ocazia-comemorrii-a-76-de-ani-de-la-ocuparea-nord-estului-romaniei-de-ctre-trupele-moscovei.html

 

  1. Şinca Nouă şi Recea s-ar putea înfrăţi cu localităţi din Republica Moldova

O delegaţie de oficialităţi locale din Republica Moldova a fost primită, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, de vicepreşedintele forului judeţean Adrian Gabor şi de prefectul Ciprian Băncilă. Oaspeţii, 20 de primari din Raionul Ştefan Vodă şi reprezentanţi ai Consiliului Raional (echivalentul Consiliului Judeţean), au avut ocazia să cunoască mai mulţi primari din judeţele Braşov, Sibiu şi Covasna, purtând cu aceştia discuţii referitoare la stabilirea unor relaţii de colaborare. De asemenea, s-a vorbit şi despre posibilitatea înfrăţirii unor localităţi din cele două ţări. De altfel, în cadrul acestei întâlniri s-au pus bazele înfrăţirii comunei Şinca Nouă cu comuna Carahasani şi a comunei Recea cu satul omonim, situat în raionul Străşeni.

http://www.bzb.ro/stire/sinca-noua-si-recea-s-ar-putea-infrati-cu-localitati-din-republica-moldova-a99952

 

  1. Zeci de profesori din Găgăuzia, instruiţi să predea limba română

47 de profesori de limba și literatura română, care predau în instituții școlare cu instruire în limbile minorităților naționale, participă, în perioada 22 iunie – 10 iulie curent, la cursurile de formare din cadrul proiectului cu genericul „Program de eficientizare a predării limbii române în școlile din UTA Găgăuzia și din Raionul Taraclia, Republica Moldova”.

http://infoprut.ro/44530-zeci-de-profesori-din-gagauzia-instruiti-sa-predea-limba-romana.html

 

  1. Zeci de artişti plastici din mai multe ţări participă la tabăra internaţională de creaţie „Cucuteni 2016”

Tradițiile prind culoare în localitatea Ivancea din raionul Orhei. 25 de meșteri, inclusiv artiști plastici și ceramiști din 10 țări, printre care România, Azerbaidjan, Egipt, Lituania și Republica Moldova, participă la tabăra internațională de creație „Cucuteni 2016”.

În următoarele trei săptămâni, aceștia își vor demonstra măiestria prin arta moștenită de peste patru mii de ani. Lucrările urmează să fie expuse la Festivalul care va avea loc în luna iulie.

http://www.publika.md/zeci-de-artisti-plastici-din-mai-multe-tari-participa-la-tabara-internationala-de-creatie-cucuteni-2016_2671691.html

 

  1. Loredana și Band Agurida vin la festivalul Gustar 2016

Interpreta din România Loredana și Band Agurida vor cânta la festivalul Gustar 2016. Festivalul se va desfășura în perioada 5-7 august 2016.

Festivalul se va desfășura în apropierea satului Furceni, în lunca râului Răut, Parcul Național Orhei. Acest eveniment este realizat de „Sens Music” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Partener al evenimentului este și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

http://unimedia.info/stiri/Loredana-i-Band-Agurida-vin-la-festivalul-Gustar-2016-117476.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

  1. Ministrul de Externe al Poloniei: Fără Rep. Moldova, proiectul european rămâne incomplet

Fara Republica Moldova, proiectul european ramâne incomplet. Declaratia îi apartine ministrului de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski. Sefii diplomatiei din Polonia si Georgia s-au întâlnit marti la Varsovia, unde au subliniat importanta unitatii în cadrul Uniunii Europene. Potrivit Radio Poland, Waszczykowski si Mikehil Janelidze, ministrul de Externe al Georgiei, au pledat pentru o „politica a usilor deschise”, atât în NATO, cât si UE.

http://www.ziarelive.ro/stiri/ministrul-de-externe-al-poloniei-fara-rep-moldova-proiectul-european-ramane-incomplet.html

 

 

  1. Începe admiterea în România pentru tinerii moldoveni

Tinerii moldoveni care vor să-şi facă studiile în România, îşi pot depune, începând cu 10 iulie, dosarele. Pentru anul de studii 2016-2017, Ministerul Educației de la București acordă tinerilor moldoveni 5.650 de burse. Dosarele se vor depune personal, în prezența Comisiei Mixte la Chișinău, Cahul și Bălți, în perioada 10-16 iulie, pentru învățământul preuniversitar și în perioada 18-30 iulie, pentru învățământul superior.

http://www.rfi.ro/social-88024-incepe-admiterea-romania-pentru-tinerii-moldoveni

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ