Ziariştii basarabeni vor avea un sindicat afiliat celui din România

0
103

La începutul acestei luni, Uniunea Jurnaliştilor din R. Moldova (UJM) s-a afiliat la Uniunea Sindicală „MediaSind” din România, constituită din Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Unite din Televiziuni şi Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presă. Potrivit iniţiatorilor afilierii, scopul acesteia este determinat de necesitatea de a pune bazele unei reforme reale, democratice şi profunde, în domeniul mass-media din R. Moldova, construită pe baza unor criterii şi standarde profesionale internaţionale. Ce va avea de câştigat membrul simplu al UJM, care din toamnă îşi va schimba denumirea în „MediaSind”, de pe urma acestei afilieri ne spune Valeriu Saharneanu, preşedintele UJM, în interviul de mai jos.

– Dle Saharneanu, ce presupune afilierea UJM la sindicatul din România?

– Noi vrem să ne transformăm într-un sindicat al ramurii mass-media din R. Moldova. Eram în căutare de mai mulţi ani. Acum revenim, fiindcă „MediaSind” din România are deja toate regulile stabilite, sunt înregistraţi, au creat patronatul media cu care au negociat la nivel naţional un contract colectiv de muncă, au elaborat un Cod deontologic la nivel naţional ş.a.m.d.

– Să înţelegem că asta va face şi UJM de acum înainte?

– Da, vom coordona toate activităţile. Afilierea noastră este făcută cu girul FIJ şi, de fapt, prin această asociere creăm o organizaţie regională în sud-estul Europei. Urmărim să lărgim această organizaţie prin asocieri, poate din Ucraina, Bulgaria, Ţările Baltice, dar astea sunt planuri de perspectivă. Acum, urmează să ne afiliem şi la Sindicatul Mondial al Jurnaliştilor – FIJ. Recent, am primit confirmarea că cererea noastră va fi examinată în cel mai apropiat timp.� �

– De ce a fost nevoie de afilierea la sindicatul român?

– Sindicatul din România are deja câţiva paşi făcuţi în direcţia activităţii unui sindicat în mass-media. În R. Moldova, abia apar primii embrioni ai acestei activităţi. Aici tocmai s-a încheiat „comunizarea” sindicatelor mari, fiindcă îmbrăţişarea sindicatului independent cu „Solidaritatea” înseamnă, de fapt, încheierea etapei de acaparare de către puterea comunistă a sindicatelor în R. Moldova.�

– „MediaSind” nu va face parte din Confederaţia Naţională a Sindicatelor din R. Moldova?

– „MediaSind” este un sindicat independent. UJM şi-a păstrat întotdeauna independenţa, a optat pentru standarde în presă, dar este una să militezi pentru standarde în presă şi alta este ca să-ţi poţi apăra drepturile şi promova interesele profesiei printr-un sindicat. Activitatea noastră capătă un aspect mai pragmatic şi mai nuanţat pentru jurnalişti.

– Care vor fi acţiunile concrete ale „ MediaSind” în următoarea perioadă?

– Până în toamnă, trebuie să pregătim congresul. Cred că va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. Până atunci, trebuie să facem amendamente la statut. În această activitate ne vor ajuta colegii de la Bucureşti şi de la Bruxelles. Trebuie să restabilim activitatea filialelor care au fost distruse de ingerinţele regimului comunist din 2001 încoace.�

– Ziaristul simplu, membru al „MediaSind”, ce-o să simtă în urma activităţii acestui sindicat?

– Va avea o organizaţie care să-l protejeze în orice situaţie. Vom negocia salariul minim pe ramură, vom adopta un nou Cod deontologic. Membrii „MediaSind” vor avea protecţie în vizitele internaţionale, fiindcă noi vom adopta şi calitatea de membru al FIJ. Având carnetul de membru al FIJ, ziaristul va fi protejat oriunde peste hotare, va avea posibilitate de a vizita locurile publice gratis. Poate reuşim să ne restabilim proprietăţile noastre din Casa Presei, fiindcă am fost atacaţi pe parcurs de ilegalităţi crase din partea puterii care ne-a luat aproape toate spaţiile care puteau aduce bani, care pot veni în folosul jurnaliştilor. Vreau programe sociale şi pentru pensionari, dar astea vin cu timpul. Împreună cu colegii de la Bucureşti am negociat la Ambasada României la Chişinău ca toţi membrii noştri să primească vize pentru România valabile pe un an.

– Câţi membri are acum UJM?

– Noi facem acum o reevaluare. Vom împărţi calitatea de membru – activ şi de onoare. Pensionarii vor fi trecuţi într-o asociaţie aparte. Membrii activi şi cei de onoare vor plăti cotizaţii diferite. Astăzi, avem peste 1200 de membri ai UJM, dintre care 353 sunt membri activi.

– Vă mulţumim!

Interviu realizat de Larisa ŢAPEŞ� � � � � � � �

Sursa: http://www.jurnal.md/article/3657/

NICIUN COMENTARIU

 1. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează contribuabilii, societăţi comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursale din România ale băncilor, persoane juridice străine care au obligaţia de a plăti impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie că, pentru anul fiscal 2011, indicele de inflaţie utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este 3,2%.Sursa Gold Press Media
  Baza legală: Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 55/2011 privind indicele de inflaţie utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 47/19.01.2011.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 2. Cafeneaua de dezbateri politice “Cafea cu Rom” din Calea Ferentari nr. 72, bl. 20, sector 5, București, face cunoscută participarea acesteia la întâlnirea de dezbateri organizată în data de 17 ianuarie 2011, către Polity Center for Roma and Minorities, cu ocazia vizitei de lucru a Excelenţei Sale dl. Knut Vollebaeck, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe).
  Scopul acestei întâlniri a fost acela de consultare cu organizațiile nonguvernamentale din sfera de acțiune a romilor (Alianța Civică a Romilor din România, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii Romani Criss, Asociația Florarilor, Centrul de Studii Rome Roma Education Fund Romania și Partida Romilor Pro Europa), participante la această dezbatere, în vederea identificării de soluții concrete la actuala problematică a comunităților de romi, în context național și european.

  Înaltul Comisar al OSCE a răspuns invitației domnului Ilie Mario-Rafael, reprezentant al comunității de romi din sectorul 5, de a cunoaște mai îndeaproape comunitatea de romi din cartierul bucureștean Ferentari.

  Astfel, dl. Knut Vollebaeck, împreună cu dl. Ilie Mario-Rafael, a vizitat ghettourile din

  cartierul Prelungirea Ferentari, Iacob Andrei, Livezilor și Pângărați, discutând cu localnicii despre problemele cu care aceștia se confruntă, constatând realitățile vieții de zi cu zi care definesc aspectul social și realitatea dură în care este izolată și marginalizată comunitatea roma.

  Concluziile acestei vizite de lucru a Excelenţei Sale, dl. Knut Vollebaeck, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, cu participarea domnului Ilie Mario- Rafael, se vor concretiza prin întocmirea unui raport privind comunitatea roma din Cartierul Ferentari, realizat cu sprijinul celorlalte ONG-uri participanate, acesta reprezentând un document-cadru care va contribui, ca și suport informațional, la realizarea strategiei europene de îmbunătățire a situației romilor din România.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 3. Nou înfiinţata Filiala PC Spania, cu sediul la Madrid, îi cheamă pe toţi românii care se află în acestă ţară, şi nu numai, să se alăture unui proiect de sprijinire reciprocă şi de apărare a drepturilor lor în faţa autorităţilor române care, de obicei, îi tratează pe românii aflaţi în diaspora cu dispreţ şi indiferenţă. Sersa ( Gold Press Media)
  Suntem cetăţeni români şi avem dreptul de a fi trataţi cu respect de reprezentanţii statului român, oriunde ne-am afla în afara graniţelor ţării. Vom protesta şi vom acţiona de fiecare dată când drepturile românilor sunt încălcate sau când românii sunt uitaţi de reprezentanţii statului, plătiţi de la buget să îi sprijine pe cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor, dar care se cred în vacanţe exotice, nu în slujba românilor.
  Este timpul schimbării! Este timpul să punem capăt acţiunilor de distrugere a Ţării şi a speranţei românilor orchestrate de către partidul-stat PDL şi aliaţii acestora!
  Vă invit deci pe toţi românii din Spania să veniţi alături de noi în Filiala PC Spania pentru ca împreună să punem capăt abuzurilor puterii din ambasade şi consulate şi să îi obligăm pe angajaţii plătiţi din banii statului să îşi facă datoria cum se cuvine.
  Cei care doresc să intre în contact cu noi ne pot contacta pe adresa pcspania@partidulconservator.ro sau la telefon 0034 603 172 150
  Vă aşteptăm ca împreună să dăm un nou sens faptului că suntem români!
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 4. Miercuri, 19 ianuarie 2011, Ministerul Justiţiei, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi Secretarul de Stat, Lidia Barac, au primit diplome de excelenţă pentru merite deosebite în susţinerea şi promovarea medierii în România.
  Gold Press Media.Aceste premii au fost acordate în cadrul Galei premiilor Revistei „Medierea” 2011 şi certifică nu doar importanţa deosebită pe care Ministerul Justiţiei şi reprezentanţii săi o acordă instituţiei medierii, ci şi rezultatele concrete în promovarea modalităţilor alternative de soluţionare a litigiilor.Prevederile din „Legea micii reforme”, care promovează inclusiv avantajele medierii şi dialogului dintre părţile aflate în dispute judiciare, reprezintă răspunsul pozitiv al MJ la propunerile formulate de mediatori. Aceste prevederi se adaugă celor cuprinse în noile Coduri de procedură. Noul Cod de Procedură Civilă a instituit obligativitatea pentru instanţa de judecată de a recomanda părţilor soluţionarea conflictului prin mediere. Noul Cod de Procedură Penală, în scopul desfăşurării cu celeritate a procesului penal, reglementează posibilitatea renunţării la pretenţiile civile, a recunoaşterii de către inculpat a pretenţiilor părţii civile, precum şi a încheierii unei tranzacţii sau a unui acord de mediere.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 5. Maine, 20 ianuarie 2011, ora 15.00, va avea loc sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, convocata in baza prevederilor art. 39, alin. (2) din Legea nr. 215/2001, de 19 consilieri PDL, 2 consilieri PRM si 2 consilieri PNG.(sursa Gold Press Media)
  Sedinta va avea loc la sediul Primariei Municipiului Bucuresti din Splaiul Independentei nr. 291-293, Sala de Consiliu de la etajul 3.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 6. La data de 19.01.2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a formulat propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul P. A., funcţionar în cadrul Primăriei Ştefăneştii de Jos, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
  -complicitate la înşelăciune, prev. de art. 26 rap. la art. 215 alin. 1,2,3 Cod penal, constând în aceea că i-a ajutat pe inculpaţii B. D. şi P. E. – asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale – să încheie cu Primăria Ştefăneştii de Jos, un contract de prestări servicii, cu preţul de 79.416,70 lei, cunoscând că această societate nu desfăşoară nici un fel de activitate comercială şi că respectivul contract nu poate fi executat.
  – complicitate la înşelăciune, prev. de art. 26 rap. la art. 215 alin. 1,2,3,5 Cod penal, constând în aceea că i-a ajutat pe inculpaţii B. D. şi V. B.să inducă în eroare o unitate bancară, cu prilejul încheierii unui contract de credit, având ca obiect suma de 2.138.000 de lei, acordată unei societăţi comerciale şi a participat la împărţirea folosului obţinut.(sursa Gold Press Media)
  – spălare a banilor, prev. de art. 23 lit. c din Legea nr. 656/2002, constând în aceea că a dobândit suma de 447.750 euro, cunoscând că aceasta provine din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, a cărei parte vătămată a fost unitatea bancară.
  Propunerea a fost admisă de către Tribunalul Bucureşti, dispunându-se arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.
  Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.
  Imagini de la percheziţiile efectuate în ziua de 19.01.2011, pot fi preluate de pe site-ul Direcţiei Generale Anticorupţie (www.mai-dga.ro).
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 7. Participarea ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi la semnarea Acordului privind Aderarea României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) (comunicat de presă) – ora 16.00, sediul MAE, sala Gafencu
  Vizita de lucru a secretarului de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu la Secretariatul Internaţional Permanent al OCEMN pentru prezentarea priorităţilor PiE române a organizaţiei (comunicat de presă) – Istanbul, Turcia.

  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 8. 1.egea Educatiei Nationale, care nu poate fi aplicata in forma actuala (va duce la reducerea a zeci de mii de posturi, noua structura a ciclurilor de invatamant nu se poate aplica, titularizarea, decontarea navetei)
  2.Legea bugetului de stat pe 2011- prevede pentru invatamant 3% din PIB, iar cheltuielile de personal au fost reduse cu 27% fata de 2010; nu vor putea fi platite salariile pe lunile noiembrie-decembrie 2011;
  3.Legea cadru privind salarizarea – coeficientii de ierarhizare pentru angajatii din invatamant sunt situati in partea inferioara a grilei de salarizare;
  4.Sentintele judecatoresti care nu se pun in aplicare – reincadrarea pe Legea 221;
  5.Desfiintarea a 3.000 de unitati de invatamant- masura afecteaza zeci de mii de copii.
  ACTIUNI DE PROTEST:
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare
  1.initiativa legislativa pentru modificarea articolelor din Legea Educatiei Nationale:
  1.structura ciclurilor de invatamant sa nu fie modificata(clasa a 9-a sa nu fie inclusa in ciclul gimnazial)- Motive: lipsa de spatiu, lipsa unei calificari profesionale la 16 ani pentru elevi;
  2.titularizarea- cerem sa se faca in sistem pentru toate cadrele didactice- Motive: acoperirea tuturor disciplinelor cu personal calificat si asigurarea unei continuitati in actul de predare la nivelul clasei;
  3.mentinerea reducerii normei de predare pentru profesorii de grad I, cu 25 de ani vechime- Motive: uzura psihica a credelor didactice, mai ales in conditiile in care se doreste implementarea unei noi legi; trebuie sa se tina cont de practica europeana;
  4.decontarea navetei pentru personalul din invatamantul preuniversitar, avand in vedere ca Legea 128/1997 precum si Legea 108/2008 au fost abrogate prin L.E.N.
  5.reducerea cu 3 ani a varstei de pensionare, fata de 65 de ani cat este prevazut in Legea unitara a pensiilor
  6. modificarea componentei consiliilor de administratie din scoli, astfel incat cadrele didactice sa fie in majoritate.

  2.Cerem Guvernului Romaniei ca in maximum 60 de zile sa emita un act normativ prin care sa se aplice prevederile Legii 221/2008(majorarea cu 33,4% a salariilor de incadrare), tinand cont de numarul mare de sentinte judecatoresti irevocabile;
  3.In cele 60 de zile membrii de sindicat vor fi consulati in vederea declansarii grevei generale;
  4.Pichetarea sediilor Guvernului Romaniei si Ministerului Educatiei;
  Va reamintim ca FSLI nu se afla la prima initiativa legislativa; in 2004, in urma demersurilor facute de FSLI a fost introdusa in Legea invatamantului nr 84/1995 prevederea prin care sistemul educational a primit 6% din PIB.
  Sursa Gold Press Media

 9. Astăzi, 19.01.2011, în jurul orelor 10:00, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au fost sesizaţi de către un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi – Biroul Poliţiei Rutiere Drobeta Turnu Severin cu privire la faptul că o persoană i-a promis bani cu titlu de mită.
  Din sesizarea poliţistului a reieşit că N.M., de 32 ani, intenţionează să-i ofere o sumă de bani pentru a nu întocmi în mod legal actele de cercetare într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere.
  În baza denunţului, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, cu sprijinul tehnic al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, au prins în flagrant pe N.M., în timp ce oferea suma de 500 lei lucrătorului de poliţie.
  Faţă de N.M. s-a întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, faptă prevăzută de art. 255 din Codul Penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, depistarea şi sancţionarea faptelor de corupţie, fiind cercetat în stare de libertate.
  Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 10. În perioada 20-21 ianuarie 2011, reprezentanţii Ministerului Justiţiei vor participa la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, care se va desfăşura în localitatea Gödöllő din Ungaria.
  Evenimentul va marca prima reuniune a miniştrilor de resort sub egida preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene. Sursa (Gold Press Media)
  Dezbaterile aferente punctelor de justiţie aflate pe agenda reuniunii vor fi axate pe înlăturarea obstacolelor care împiedică exercitarea drepturilor cetăţenilor UE, formarea profesională a practicienilor dreptului şi asigurarea unei aplicări efective a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în cadrul procedurii legislative.
  Felix ilie
  Seful Departamentului de Comunicare

 11. Tin sa multumesc foarte mult Agentiei Nationale de Stiri Gold Press Media pentru interesul pe care-l poarta fata de noi cititorii si pentru informatiile pe care ni le pune la dispozitie fie despre MAPN ,SRI ,MAE, SPP , Ministerul de Justitie ,Ministerul de Interne ,Primarii etc…Tin sa multumesc intregii redactii . Cu respect ,Mihai Bazgan

 12. Baieti .Toate agentiile de stiri si posturile Tv ,radiouri … au oameni care colaboreaza cu diferite serviciile secrete ,securisti etc. Noi de ce nu putem lucra pe acolo. Cei de la Agerpres au plecat la Gold Press Media . E o poveste intreaga si cu agentiile astea. Si aia de la SZR care au devalizat sute de miliarde de euro…

LĂSAȚI UN MESAJ