Ziarul Flux a mai câştigat 5 mii de euro la CEDO

0
43

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat marţi, 3 iulie, câştig de cauză publicaţiei „Flux” în cauza „Flux vs Moldova” (No 2), găsind vinovat guvernul de la Chişinău de încălcarea articolului 10 (dreptul la libera exprimare) din Convenţia Europeană. În iunie 2002, în „Flux” a fost publicat un articol în care un deputat comunist era învinuit de „afaceri murdare”. Pe prima pagină a ziarului, unde a fost publicat titlul articolului, a fost plasată o fotografie a ex-liderului fracţiunii comuniste Victor Stepaniuc.

Acesta a atacat a doua zi publicaţia în judecată, acuzând că i-a fost încălcată onorarea şi demnitatea. Judecătoria sectorului Buiucani a amendat publicaţia cu 3600 de lei şi autorul cu 1800 lei. Publicaţia a atacat cu recurs această decizie, dar recursul a fost respins.

Curtea de la Strasbourg a decis că în privinţa reclamantului a fost încălcat art.10 din Convenţie şi a obligat guvernul de la Chişinău să-i achite 5078 de euro în calitate de despăgubiri şi cheltuieli.

Până în prezent, CEDO a emis aproape 70 de hotărâri de condamnare a R. Moldova, dintre care 22 în primele şase luni ale anului curent. Pentru încălcările comise, Guvernul moldovean a fost obligat să achite până în prezent despăgubiri în valoare totală de circa 800 mii euro.

Sursa:info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ