Zidurile Cetății Albe au plâns și s-au bucurat după 73 de ani în limba română

0
86
 1. Vor avea România și Moldova puncte comune de trecere a frontierei?

În ultimii ani din ce în ce mai mulți cetățeni din Republica Moldova călătoresc în străinătate, cel mai adesea în scopul de a munci și a trimite bani acasă. La o populație de 3,5 milioane, estimările neoficiale spun că 800 000 de cetățeni se află peste hotare, împărțiți aproximativ egal între Occident și Federația Rusă. Banii pe care îi trimit acasă țin practic în picioare economia și societatea moldovenească.

http://www.stiripesurse.ro/vor-avea-romania-i-moldova-puncte-comune-de-trecere-a-frontierei_1215680.html

 

 1. Tricolorul românesc a revenit la Cetatea Albă

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în avans la Cetatea Albă, Sudul Basarabiei.

http://infoprut.ro/48030-tricolorul-romanesc-revenit-la-cetatea-alba.html

 

 1. Deputat în Parlamentul de la București, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Deputatul în Parlamentul de la București Constantin Codreanu a participat duminică la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare  cu Consulatul General al României la Odesa. Cu acest prilej, Codreanu a adresat un cuvânt de salut și de încurajare.

http://infoprut.ro/48036-deputat-parlamentul-de-la-bucuresti-la-cetatea-alba-la-multi-ani-romani-basarabeni-la-multi-ani-limba-romana.html

 

 1. Igor Dodon, declarații extrem de grave legate de unirea Basarabiei cu România din 1918: Nu a fost niciun fel de unire. A fost anexarea cu forța, când o mână de trădători s-au vândut

Nu doar Kelemen Hunor anunță că nu are ce sărbători în 1 decembrie 2018. Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a făcut o serie de declarații extrem de grave legate de Marea Unire din 1918. Acesta spune că nu există motiv de sărbătoare pentru că, de fapt, Basarabia ar fi fost anexată, iar Unirea nu s-a produs cu voința populației dintre Prut și Nistru.

https://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Igor-Dodon-declaratii-extrem-de-grave-legate-de-unirea-Basarabiei-cu-Romania-din-1918-Nu-a-fost-niciun-fel-de-unire.-A-fost-anexarea-cu-forta-cand-o-mana-de-tradatori-s-au-vandut-145677

 

 1. Trupa „Ghioceii” din Republica Moldova a câştigat trofeul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”

Trupa de teatru „Ghioceii” din Republica Moldova a câştigat trofeul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”, desfăşurat la Fălticeni, în perioada 21-27 august. Timp de şapte zile, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” teatre cunoscute din ţară şi nouă trupe participante în concurs au jucat 19 piese de teatru, au fost prezentate de regizori sau actori din rolurile principale patru filme româneşti în cadrul Cinematecii de noapte şi au fost lansate patru cărţi: “Reconstituiri cu Ileana Popovici” (Autor: Radmila Popovici), “Carmen Stănescu – Dintr-un secol în altul, pe scenă” (Autor: Ion Moldovan), “Bucuria credinţei” şi “Bucuria însingurării” (Autor: pr. Constantin Necula).

https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-08-28/Trupa-Ghioceii-din-Republica-Moldova-a-castigat-trofeul-Festivalului-International-de-Teatru-pentru-Tineret-Gr-V-Birlic

 

 1. Plangere penala impotriva presedintelui Republicii Moldova pentru tradare de tara: E vasalul lui Putin

Liderul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a anuntat ca va depune o plangere penala pe numele presedintelui R.Moldova, Igor Dodon, pe care il acuza de „tradare de patrie”.

http://www.ziare.com/europa/moldova/plangere-penala-impotriva-presedintelui-republicii-moldova-pentru-tradare-de-tara-e-vasalul-lui-putin-1478962

 

 1. Supraviețuire în Basarabia. Mărturii despre infernul sovietizării

România a intrat în al Doilea Război Mondial în vara lui 1941 ca să-şi recupereze principalele teritorii pierdute în anul precedent: Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania. Mareşalul Ion Antonescu – liderul de atunci al ţării – s-a aliat cu Hitler şi a angajat armata română contra URSS. A recuperat în acest fel provinciile din estul ţării şi spera ca, la sfârşitul ofensivei, să recapete şi Ardealul. Calculul s-a dovedit greşit. România a recuperat Transilvania după 23 august 1944, luptând împotriva lui Hitler, spre vest. A pierdut însă Basarabia. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi-a început istoria prin valuri de deportări în Siberia şi Kazahstan şi o foamete indusă care a ucis 10% din populaţie.

http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/100-de-ani-de-comunism/supravietuire-in-basarabia-marturii-despre-infernul-sovietizarii-784026

 

 1. AGERPRES participă la Bookfest Chișinău cu filme documentare și albume de fotografie

Trei documentare video realizate de AGERPRES vor rula, în perioada 31 august – 2 septembrie, la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017, unde vor fi mai fi expuse imagini din arhiva fotografică a agenției, precum și albume de fotografie.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/08/28/agerpres-participa-la-bookfest-chisinau-cu-filme-documentare-si-albume-de-fotografie-19-10-32

 

 1. Vlad Cubreacov: Republica Română Moldova

Frumoase vremi, dar unde-s?

Singurul nostru orizont de așteptare este revenirea acasă, Reunirea cu România.

Restul e iluzie și vânare de vânt.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/25620-2017-08-28-08-47-52.html

 

 1. VIDEO// Declarația zilei de la solistul Holograf, Dan Bittman: „Noi nu suntem o trupă din străinătate. Suntem de aici”

Solistul trupei de muzică rock Holograf Dan Bittman a declarat, duminică seară, pe scena amplasată în PMAN, acolo unde a cântat într-un concert dedicat Zilei Independenței R. Moldova, că formația pe care o reprezintă nu este din străinătate.

http://www.evzmd.md/actualitate/257-actualitate/64287-video-declara%C8%9Bia-zilei-de-la-solistul-holograf,-dan-bittman-%E2%80%9Enoi-nu-suntem-o-trupa-din-strainatate-suntem-de-aici%E2%80%9D.html

 

 1. Zidurile Cetății Albe au plâns și s-au bucurat după 73 de ani în limba română

Aproximativ 5000 de persoane au participat duminică, 27 august, la marcarea Zilei Limbii Române în Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, proiect organizat de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa, dar și cu autoritățile locale ucrainiene, transmite corespondentul Romanian Global News din zonă.

Evenimentul a început la ora 16:00 pe scena din interiorulzidurilor Cetății Albe, cetate a lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare și Sfânt, cu cântece româneşti din repertoriul ansamblurilor comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei.

http://www.timpul.md/articol/-zidurile-cetaii-albe-au-plans-i-s-au-bucurat-dupa-73-de-ani-in-limba-romana-116548.html

 

 1. IMAGINEA ZILEI / pictura murală GIGANTICĂ cu Decebal în Chișinău

Pe bulevardul Decebal din Chișinău a apărut o pictură murală de mărimi gigantice, reprezentându-l pe regele Decebal. Opera a fost inaugurată ieri de Ziua Independenței.

http://www.timpul.md/articol/imaginea-zilei—pictura-murala-gigantica-cu-decebal-in-chiinau-116372.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ