Zilele acestea la Cahul va avea loc Festivalului internaţional de muzică „Chipuri de Prieteni”

0
117

film
În perioada 29 iunie – 3 iulie, în oraşul Cahul se va desfăşura ediţia a VIII-a a Festivalului internaţional de muzică „Chipuri de Prieteni” (Faces of Friends 2007).

Directorul festivalului Serghei Orlov a declarat miercuri, 27 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă că, fiind conceput în anul 1996, ca o întâlnire a actualilor şi foştilor interpreţi din oraşul Cahul, festivalul a devenit, în timp, o acţiune ce s-a transformat dintr-un eveniment provincial într-o adevărată sărbătoare pentru întreaga ţară şi o pistă de lansare pentru tinerele talente.

În anul curent, la festival vor participa peste 20 de interpreţi din Rusia, Belarus, Ucraina, Bulgaria, România, Moldova, Bulgaria. Pentru prima dată în acest an vor participa cântăreţi din Georgia şi Armenia, extinzând în acest fel geografia acestui eveniment. Potrivit lui Orlov, interesul faţă de festivalul de la Cahul creşte tot mai mult, participanţii din acest an fiind preselectaţi dintr-un număr record de solicitanţi – 70 la număr.

În perioada festivalului, prima parte a zilei va fi dedicată concursului tinerelor talente, iar cea de-a doua – concertelor oaspeţilor festivalului, printre care se numără formaţia „Alternosfera” care va prezenta noul albul „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică”, formaţia „Snails”, cântăreaţa Olga Tira, care şi-a început cariera artistică anume în cadrul acestui festival. De asemenea, oaspeţi ai festivalului vor fi cântăreţi şi formaţiuni din Italia şi Georgia. În noaptea de 2 spre 3 iulie va avea loc concertul Jazz cu participarea celor mai cunoscute trupe din Moldova şi Ucraina.

Din componenţa internaţională a juriului va face parte artista emerită din Ucraina, Tatiana Boyeva, compozitorul român Dumitru Lupu, artistul emerit din Rusia, Serghei Izbaş, artistul emerit din Rusia, Albert Asadullin, preşedintele concursului internaţional „Serebreannaya Iantra”, Rumeana Naceva (Bulgaria) ş. a.

Marele Premiu al festivalului va fi 1000 de euro, premiul I – 700 de euro, premiul II – 500 de euro, premiul III – 300 de euro. Laureaţii festivalului vor primi cadouri de la sponsori, diplome de laureat şi de participant.
Printre formaţiile şi interpreţii care au evoluat pe scenele acestui festival se numără „Zdob şi Zdub”, „O-Zone”, „Cuibul”, „In Quadro”, „Trigon”, Nelly Ciobanu, Serghei Izbaş, Tatiana Boeva, Torstein Soda, Ruslan Ţăranu, Valeriu Găină, Edict, Cezara, Trigon şi alţii. În 2006, Gran-Prix-ul a fost obţinut de Olga Varvus din Moldova, premiul I a revenit Anastasiei Cuşnir din Moldova, cel de-al doilea premiu a plecat în România cu Ioana Crânganu, a treia distincţie revenindu-i lui Lazar Vîlcev, din Bulgaria.

Organizatori ai evenimentului sunt Asociaţia de Creaţie „Festival”, Agenţia de Сreaţie „Echinox”. Al patrulea an consecutiv, sponsor general al festivalului este compania Orange Moldova. Printre sponsorii evenimentului sunt compania Argo, Dacia Logan şi Baltika. Autorităţile centrale ale R. Moldova nu participă la cofinaţarea festivalului, doar administraţia locală a oraşului Cahul contribuie anual cu acoperirea cheltuielilor de organizare în valoare de cca 20 mii de lei. Bugetul festivalului „Chipuri de Prieteni” se ridică în acest an la cca 500 de mii de lei.

Sursa:http://www.info-prim.md/?x=24&y=8974

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ