Ziua Europei, zi a românilor şi anticomuniştilor din Basarabia

0
104

La 9 mai in Scuarul Operei din Chişinău s-a desfăşurat o amplă manifestare politică şi civică dedicată Zilei Europei, organizată de Partidul Naţional Liberal împreună cu partidele Alianţa Moldova Noastră, Liberal Democrat, Miscarea Europeană şi organizaţiile civice Forul Democrat al Românilo, Uniunea Ziariştilor şi mai multe organizaţii ale veteranilor din cel de al doilea război mondial şi ale celor care au fost represaţi de fostul regim de ocupaţie comunist. Cei prezenţi la manifestare au adus cu ei o mare de drapele naţionale şi europene, inclusiv ale UE si NATO, cât şi ale partidelor care au participat la manifestare. O mare parte dintre manifestanţi erau tineri, fapt care a pus o amprentă deosebit de optimistă manifestării, moderată de altfel de tinerii liberali Diana Crudu şi Vadim Cheptănaru.

Primul dintre vorbitori, presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a spus că „după cel de-al doilea război mondial, actuala Republică Moldova şi România, au rămas aproape jumătate de secol sub regim comunist. Astăzi, România e membru şi al NATO, si al UE . Republica Moldova ar putea deveni – prin opţiunea populaţiei în favoarea politicienilor cu voinţă politică – un stat prosper şi stabil care, ajutat, în primul rând de România, şi-ar realiza mai repede vocaţia de stat european”. Despre problemele grave ale românilor de peste Nistru, ce continua sa se afle sub un regim criminal şi antidemocratic a vorbit deputatul Anatol Ţăranu, vicepreşedinte PNL. Veteranii de război Igor Burcă si Valerian Gurschi, deşi au luptat pe fronturi diferite, s-au îmbrăţişat în faţa celor peste 2000 de oameni adunaţi la manifestare, declarând că „viitorul Basarabiei este doar împreună cu România, în Uniunea Europeana”.

Un dur mesaj anticomunist a transmis adunării liderul PLDM, deputatul Vladimir Filat, care a mai anunţat că PLDM va desfăşura în zilele următoare ample manifestări în toate cele 33 de unităţi teritoriale ale RM întru susţinerea reglementării europene a micului trafic de frontieră. Şi MAE, prin liderul său Anatol Petrencu, a exprimat voinţa clară a cetăţenilor RM de a se uni cu Uniunea Europeană, inclusiv prin aderarea la NATO şi ameliorarea frăţească a relaţiilor cu România. Un puternic mesaj anticomunist şi proeuropean a transmis şi liderul tineretului din AMN, Vasile Cosarciuc.

Prim-vicepreşedintele FDRM, scriitorul şi publicistul Andrei Vartic, a spus că „salutând frăţeşte Europa în Basarabia şi Europa nu trebuie să uite că Basarabia este pământ european fiindcă a fost, este şi va fi pământ românesc, că aşa cum în Europa sunt interzise manifestările proHitler, tot aşa trebuie interzise manifestările proLenin, unul din cei mai mari criminali din istoria omenirii”. În finalul alocuţiunii Andrei Vartic a mai spus, puternic susţinut de cei prezenţi: „Aşa cum s-au unit necondiţionat cele două Germanii, tot aşa trebuie să se reunească şi Basarabia cu România, Basarabia devenind astfel automat şi membră NATO, şi membră cu drepturi depline, româneşti, în UE”. Preşedintele FDRM, poetul şi publicistul Nicolae Dabija, a arătat cât de mincinos şi impertinent a fost preşedintele RM, Vladimir Voronin, atunci când a declarat în Vinerea Mare la NIT că România a declanşat la 2 martie 1991 războiul de pe Nistru. Practic toţi cei prezenţi la manifestare au aclamat îndelung propunerea lui Nicolae Dabija ca „partidele Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Liberal Democrat, Naţional Liberal, Mişcarea Europeană, cât şi alte partide de orientare europeană şi românească, susţinuţi de societatea civilă, să se unească la viitoarele alegeri parlamentare pe o singură listă electorală – Lista Naţională”. În final Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, a accentuat că societatea civilă din RM, masmedia democratică, va susţine cu putere demersul proeuropean şi românesc al partidelor prezente la manifestare”.

In final s-a adoptat o declaratie a participanţilor la manifestarea închinată zilei Euuropei care cere unificarea forţelor politice de orientare proeuropeană în vederea scoaterii ruşinii comuniste şi a colaboraţioniştilor lor de la putere. Lozinca principală a manifestării a fost „Vrem în NATO şi UE!”.

Ea a fost înfrumuseţată şi cu un splendid recital artistic susţinut de tinerii interpreţi Ştefanel Roşcovan (Cjişinău) şi Laura Jitariuc (Grigoriopol), ansamblul „Talancuţa”, corul de baieţi de la Liceul «Hyperion» din Durleşti şi distinsa interpretă de muzică populară, Maria Sarabaş. Manifestarea s-a încheiat, aşa cum a devenit o tradiţie la mitingurile anticomuniste, proeuropene şi româneşti din Basarabia, cu „Hora Unirii” în care s-au unit, în mod simbolic, toţi participanţii la manifestare.

În aceiaşi zi guvernarea comunistă a organizat în RM mai multe acţiuni închinate veteranilor Armatei Sovietice, la care funcţionarii de stat şi lucrătorii organizaţiilor bugetare au fost aduşi cu forţa. Românii din Basarabia au declarat în repetate rânduri, inclusiv în Declaraţia de Independenţă, că armata sovietică este o armată de ocupaţie şi că războiul declanşat de Hitler şi Stalin prin pactul din 23 august 1939, care a şi rupt Basarabia din statul român, nu are nici o legătură cu realităţile româneşti, că România nu poartă nici o vină pentru genocidul comunisto-nazist declanşat la 1 septembrie 1939 şi că, în consecinţă, Basarabia trebuie să se reunească necondiţionat cu România.

http://www.voceabasarabiei.com/html/basarabia.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ