'Ziua limbii romane' sarbatorita la Bucuresti si Chisinau

0
57

Ziua de 31 august este sarbatorita ca “Ziua Limbii Romane” in Romania, dar si peste Prut, in Republica Moldova.

In Piata Universitatii din Bucuresti, vineri, de la ora 16,00, isi dau intalnire zece formatii care vor participa la un concert maraton ”Concertul limbii romane”, potrivit unui comunicat al organizatorilor – Asociatia ”21 Decembrie”, Consiliul Mondial Roman si Grupul de actiune ”Noii golani”.

Pe scena maratonului rock vor urca pe rand trupele Altar, Veritasaga,Travka, Brugner, Bucium, Huliganii, care vor canta in semn de respect pentru limba romana.

Piata Universitatii este un loc simbolic pentru romanii care au luptat pentru libertate in ’89 si ’90”.

31 august este si ziua cand limba romana a revenit la grafia latina in Republica Moldova.

Desi moldovenii si-au pus mari sperante in adoptarea limbii romane, limba moldoveneasca tinde sa semene tot mai mult cu rusa. Copii nascuti dupa 1989 sunt si ei impartiti, unii nu vor sa invete limba romana, altii vad lucrurile altfel si sunt gata sa faca schimbarea, scrie publicatia Timpul.md.

“Majoritatea lor e sigura ca limba noastra este romana, iar „moldoveneasca” nu e decat un mutant politic al comunismului sovietic, chiar daca unii se tem s-o recunoasca, ceea ce se vede si din discutiile cu unii dintre acestia”, scrie Timpul.md.

HotNews.ro, 31 aug 2007

NICIUN COMENTARIU

  1. am fost fericita sa vad ca romanii din romania nu au uitat de fratii lor. si adevarul e ca am uitat eu ca e sarbatoarea limbii. dar am vazut afise prin piatza unirii si am resimtit-o altfel. parca a avut o rezonanta mai mare in inima mea.

LĂSAȚI UN MESAJ