Ziua Nationala a Romaniei marcata la Chisinau

0
130

6e417e69a541a77ea8b7f0df5be0dc02

 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, mai mulți tineri s-au adunat în fața Ambasadei României de la Chișinău, unde au scandat lozinci, au dansat și au cerut Unirea celor două state românești.

Sub umbrela Unirii

„Unitate națională”, „Doar o țară am și asta o iubesc, Basarabia pământ românesc”, „Chișinău și București, două inimi românești”, sunt câteva dintre mesajele scandate de zecile de tineri care i-au cerut României „să protejeze R. Moldova de pericolele din interior și exterior” și să o ia sub protecția sa.

Ca să le fie mai bine înțeles mesajul, tinerii au deschis câte o umbrelă pe care era scris „Unire”, le-au ridicat în fața ambsadei și au cerut ca teritoriul dintre Prut și Nistru, în virtutea proximității geografice, să fie luat „sub umbrela” Bucureștiului, fapt ce ar atrage după sine protecția UE și NATO.

„Evenimentul a venit dintr-un imbold al mai multor tineri de a organiza ceva cu ocazia Zilei Naționale a României. Din start am refuzat să organizăm evenimente în masă sau stradale, pentru că suntem în cea de-a doua zi după alegeri și încercăm să evităm orice tip de provocări, care pot apărea pe parcurs. Ideea flash mob-ului este că tinerii vor să trăiască sub umbrela și scutul României, al Uniunii Europene. Sub o umbrelă pașnică”, a menționat Dinu Plângău, președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

„Nu mai vrem să fim sub ocupațiune rusească”

Cu un fular în culorile tricolorului, purtat la gât, și domnul Dumitru Popa s-a alăturat tinerilor. Acesta ne-a spus că ei sunt cei care trebuie să asigure viitorul țării. „Am venit aici pentru a sărbători Ziua Națională a României. Să dăm un exemplu tinerilor să prelungească ceea ce au pornit strămoșii noștri. Nu am plecat azi la București, căci trebuie să fie cineva și aici la noi ”, ne-a spus bătrânul.

Pentru aceeași cauză s-a alăturat și moș Nicolae, un bătrân de peste 60 de ani, frumos aranjat pentru sărbătoare.

Cu tricolorul în piept, bătrânul a vorbit despre istoria Basarabiei și despre faptul că aceasta a fost falsificată. „Generațiile de atunci manifestau mai mult patriotism față de generațiile de astăzi. Acest lucru se datorează faptului că am fost ocupați de talpa regimului rus. Regimul care ne-a ocupat de mai multe ori și atunci s-a dus o propagandă antiromânească, de dezinformare. Cu atât mai mult că istoria noastră și identitatea națională au fost falsificate, iar limba și conștiința națională au fost deformate. Urmările sunt foarte grave și, din păcate, se simt și astăzi. Pericolul vine din partea Federației Ruse, care în acele vremuri ne-a atacat pe timp de noapte. Nu mai vrem să fim sub ocupație rusească. Vrem să ne aflăm în arealul spațiului românesc”, ne-a spus cu voce tare moș Nicolae.

„Oamenii nu știu să facă diferența”

Pentru a sărbători Ziua Națională a României, dar și pentru a cere Unirea, a venit și Alexandria, o tânără de 18 ani. „Cred în ideea că România și Basarabia sunt un singur neam și avem nevoie de Unire pentru a fi puternici. Pentru asta am venit aici și cred că într-o zi vom fi uniți. Ieri am votat pentru o țară mai bună, o țară unită, dar când am văzut rezultatele preliminare, mi-au dat lacrimile. Cred că oamenii sunt încă ușor de manipulat și nu știu să facă diferența”, a afirmat Alexandria.

Flash mob-ul a fost organizat cu ocazia Zilei Naționale a României, dar și în contextul rezultatelor alegerilor parlamentare din R. Moldova.

Sursa:Ziarul National

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ