Ziua Românilor de Pretutindeni, evenimente pentru mai multe comunități din afara granițelor țării

0
90
  1. Ana Birchall: “Bucureștiul pledează în favoarea unei relații corecte și reciproce cu Chișinăul”

În mesajul transmis Comisiei, ministrul delegat a evidențiat că reuniunea reprezintă o continuare firească a obiectivelor stabilite în cadrul ședinței comune a celor două Guverne de la Piatra Neamț din 23 martie 2017, reafirmând sprijinul ferm și constant al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Pe fiecare dintre domenii au fost convenite acțiuni și proiecte comune, care privesc consolidarea statului de drept, asistența tehnică pentru implementarea Acordului de Asociere, consolidarea instituțională și susținerea Chișinăului pentru valorificarea oportunităților oferite de UE.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24812-2017-05-22-11-58-29.html

 

  1. Procurorul general al PICCJ a participat la lucrările Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova – România

Vineri, 19 mai 2017, Augustin Lazăr, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat, la Chișinău, la cea de-a patra sesiune a Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova – România pentru integrare europeană, organism înființat în baza Planului de Acțiune  pentru aplicarea Declarației Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al PICCJ publicat luni, 22 mai 2017.

https://www.juridice.ro/512217/procurorul-general-al-piccj-participat-la-lucrarile-comisiei-interguvernamentale-republica-moldova-romania.html

 

  1. Ambasada Rusiei, tendenţioasă asupra anumitor aspecte din istoria interbelică a României

Pe 19 aprilie, pe pagina de facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse în România a fost postată pentru scurt timp, o apreciere subiectivă asupra perioadei 1918-1940, în care frontiera româno-sovietică s-a aflat pe râul Nistru. Din păcate, analiza diplomaţilor ruşi a fost ştearsă în scurt timp. Un răspuns oficial, pe cale diplomatică, este greu de conceput, întrucât identitatea diplomatului care a scris nota nu este cunoscută, textul nefiind semnat.

http://adevarul.ro/news/eveniment/ambasada-rusiei-tendentioasa-anumitor-aspecte-istoria-interbelica-romaniei-1_5922d0c65ab6550cb856e5d2/index.html

 

 

  1. Ziua Românilor de Pretutindeni, evenimente pentru mai multe comunități din afara granițelor țării

Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți, Salamanca și Tel Aviv.

http://infoprut.ro/47275-ziua-romanilor-de-pretutindeni-evenimente-pentru-mai-multe-comunitati-din-afara-granitelor-tarii.html

 

  1. Andi Cristea, europarlamentar, comentariu-cheie despre Republica Moldova

„Vreau să fac un comentariu general care este plin de substanță cu privire la întrebarea dumneavoastră. Anul trecut, președintele Republicii Moldova era domnul Timofti. Și așa cum este firesc într-o democrație, orice om politic este câteodată criticat, altădată lăudat. Dacă comparăm situația de anul trecut cu situația de anul acesta, cred că multă lume, inclusiv subsemnatul, îl regretă pe domnul Timofti. Cu acest exemplu mi-am propus să răspund, de-o manieră generală, întrebării dumneavoastră”, a mai zis Andi Cristea.

https://www.dcnews.ro/andi-cristea-europarlamentar-comentariu-cheie-despre-republica-moldova_543544.html

 

  1. Top 10 cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Jurnaliştii români, participanţi la maratonul inițiat în data de 8 mai, care și-au propus să parcurgă în cinci zile 2.000 de kilometri, au făcut o listă cu top 10 locuri din Moldova pe care trebuie să le viziteze orice turist.

http://www.prime.md/ro/top-10-cele-mai-frumoase-locuri-din-republica-moldova_56203.html

 

  1. Meleșcanu a vorbit despre sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, la Summit-ul OCEMN

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a condus delegația României la Summit-ul aniversar al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care s-a desfășurat la Istanbul, luni, informează un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/05/22/melescanu-a-vorbit-despre-sprijinul-pentru-parcursul-european-al-republicii-moldova-georgiei-si-ucrainei-la-summit-ul-ocemn-17-04-35

 

  1. Constantin Codreanu: „Este un adevărat haos în tot ceea ce ţine de acordarea burselor pentru tinerii din Republica Moldova”

Numărul de burse de studii oferite de către Guvernul României pentru candidații din R. Moldova ar putea fi în acest an înjumătățit. Deputatul român Constantin Codreanu, membru al Partidului Mișcarea Populară, este președinte al Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Într-un interviu cu Europa Liberă, Codreanu acuză guvernul României de indiferență, iar Ministerul Educației de la Chișinău, de faptul că i-ar conveni reducerea numărului de burse. Dar situația s-ar putea clarifica în cursul acestei săptămîni.

https://www.europalibera.org/a/interviu-constantin-codreanu-valentina-ursu/28500804.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ