Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la București. Caravana Limbii Române, în Sudul Basarabiei

0
107
  1. Iohannis va discuta despre R. Moldova în Lituania

Președintele României Klaus Iohannis va vorbi în Lituania despre identificarea de noi oportunități de cooperare în scopul revigorării Parteneriatului Estic şi sprijinirii statelor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene interesate de integrarea europeană, cu accent asupra Republicii Moldova. Acest lucru este anunțat într-un comunicat de presă al președinției de la București.

http://www.timpul.md/articol/iohannis-va-discuta-despre-r–moldova–in-lituania-92707.html

 

  1. Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la București

Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită, din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai.

http://www.radiochisinau.md/ziua_romanilor_de_pretutindeni_sarbatorita_la_bucuresti_program-33543

 

  1. CCA a acordat licenţă de emisie pentru postul 10TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a acordat licenţă de activitate pentru postul de televiziune 10 TV care este planificat să fie lansat de proprietarii ziarului „Timpul de dimineaţă”. Potrivit concepţiei, noul post de televiziune se angajează să reflecte echidistant, să nu discrimineze, să informeze echilibrat, transmite IPN.

Silviu Tănase, directorul Ziarului „Timpul de dimineaţă”, a declarat în cadrul şedinţei că circa 25% din spaţiul de emisie va fi retransmisiune televiziunea românească Naşul TV. Noul post va avea un studio la Chişinău şi un altul la Bucureşti. Vor fi organizate emisiuni de dezbateri şi analitice. „Nu va fi afiliat niciunui partid politic şi niciunei organizaţii. Va milita pentru promovarea şi păstrarea patrimoniului cultural, etnic şi lingvistic”, a spus Silviu Tănase.

http://www.timpul.md/articol/ultima-ora–cca-a-acordat-licenta-de-emisie-pentru-postul-10tv-92691.html

 

  1. A fost constituită fundația în cinstea poetului Adrian Păunescu

De curând, a fost constituită fundația Copăceni VTR (Virtus Daciche Redivivus), în cinstea marelui poet basarabean Adrian Păuneascu, care are scopul de a promova valorile naționale, istorice și culturale ale poporului nostru.

Fundația intenționează să implice tânăra generație în cadrul mai multor activități culturale artistice, în studierea valorilor naționale și promovarea lor, după cum a precizat fondatoarea ONG-ului, Maria Bajura.

http://www.timpul.md/articol/a-fost-constituita-fundaia-in-cinstea-poetului-adrian-paunescu–92723.html

 

  1. Vizită regală la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitală. Instituția a fost gazdă pentru Principesa Maria a României

Altețea Sa Regală Principesa Maria a României, aflată pentru prima dată în vizită în țara noastră, a vizitat Liceul de Arte Plastice Igor Vieru. Instituție se află sub patronajul Casei Regale de la București, iar vizita principesei a fost un adevărat prilej de sărbătoare pentru tinerii pictori. Elevii recunosc că este pentru prima dată când văd un reprezentant regal în carne și oase. Cei mai mulți dintre ei au rămas surprinși să constate că principesa este tânără și frumoasă.

http://www.realitatea.md/vizita-regala-la-liceul-de-arte-plastice—-igor-vieru—-din-capitala–institutia-a-fost-gazda-pentru-principesa-maria-a-romaniei–video-_39242.html

 

  1. Acțiunile Ambasadei României la Chișinău de Ziua Europei

Standul României din cadrul Orășelului European, organizat în data de 14 mai 2016 în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, cu prilejul Zilei Europei, a reprezentat un important punct de atracție.

http://oficial.md/actual/actiunile-ambasadei-romaniei-la-chisinau-de-ziua-europei

 

  1. Caravana Limbii Române, în Sudul Basarabiei

Potrivit site-ului Gândacul de Colorado (SUA), în perioada 16-25 mai 2016  se va desfăşura Caravana Limbii Române în Sudul Basarabiei, care va cuprinde 15 reprezentaţii de teatru de păpuşi pentru copii cu piesele:  “Nunta lui Tândală”, “Un suflet pentru o păpuşă”, “Amintiri din copilărie”, “Sfânta Duminică”, “Noile aventuri ale Scufiţei Roşii”, spectacole puse în scenă de actorii păpuşari ai Teatrului B.P. Hasdeu din Cahul.

http://stiriactuale.ro/basarabia/16194-caravana-limbii-romane-in-sudul-basarabiei.html

 

  1. Un principal furnizor pe piaţa utilităților și serviciilor energetice din România, planuri mari cu Rep. Moldova

Unul dintre principalii furnizor pe piaţa utilităților și serviciilor energetice din România, Elsaco, se va extinde în Republica Moldova.

Compania Elsaco, din Botoșani, vrea să atingă la sfârşitul lui 2016 o cifră de afaceri cuprinsă între 80-90 milioane euro, iar 10-15% din aceasta să fie făcută din afaceri în Republica Moldova și Ucraina.

http://timpul.md/articol/un-principal-furnizor-pe-piata-utilitailor-i-serviciilor-energetice-din-romania-planuri-mari-cu-rep–moldova-92713.html

 

  1. Un nou exerciţiu moldo-american

Un alt contingent de militari din Statele Unite a ajuns în Moldova. Medici din armata americană și specialiști de la noi vor desfășura antrenamente comune de acordare a primului ajutor. Deşi ofiţerii de peste ocean au participat la misiuni internaționale și au mai multă experienţă, ei spun că asistența medicală este un domeniu unde cunoștințele trebuie acumulate mereu.

Deschiderea exerciţiului „Falcon medic” a avut loc la Brigada de Infanterie Motorizată din Chişinău. După ce a fost intonat imnul Statelor Unite şi apoi cel al Moldovei, militarii au defilat împreună.
Pe un câmp din apropierea brigăzii, a fost improvizat un orăşel unde va avea loc instruirea medicală.

http://www.jurnaltv.md/ro/news/2016/5/17/un-nou-exercitiu-moldo-american-10215086/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ